Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν αναμένεται να δοθεί καμία παράταση.
Επομένως αύριο όσοι δεν δηλώσουν να εμβολιστούν μέχρι σήμερα, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα οφείλουν να επιστρέψουν τον μισθό τους, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως όταν επιστρέψουν θα παραμείνουν στην ίδια θέση.
Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη χτεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Έρχεται πρόσληψη επικουρικού προσωπικού
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα.
Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Σχέδιο ετοιμότητας για το ΕΣΥ
Πρόθεση και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και της κυβέρνησης είναι αφενός να μην υπάρξει κάποια «τρύπα» στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αφετέρου να μην σταματήσει η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών.
Για τον λόγο αυτό τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα… φεύγει.
Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το in.gr, ανακλήθηκαν οι άδειες των αδειών των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μίας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.
Τρίτον έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.
Πρωτόγνωρη πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Την πρωτόγνωρη για μήνα Αύγουστο πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σχολίασε ο κ. Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», με τον κ. Γιώργο Μανουσάκη, Πρόεδρο των εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου να στέκεται στο μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών.
«Εδώ και 15 ημέρες είπα ότι ξυπνάει ο εφιάλτης του 3ου και 4ου κύματος. Η διασπορά του ιού είναι τεράστια και η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι καλυμένες. Τα περιστατικά με τη Δέλτα παρουσιάζουν πολύ γρήγορη επιδείνωση. Κανείς αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένος, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Οι υγειονομικές ανάγκες είναι πολύ άσχημες, γιατί δεν μπήκαμε ακόμα στα δύσκολα. Πέρυσι αυτή την εποχή δεν είχαμε πίεση στο σύστημα υγείας. Πέρυσι δεν είχαμε το όπλο στα χέρια μας και αυτό είναι το κρίμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Καπραβέλος.
«Όλες οι αναφορές σε όλο τον κόσμο, συμπίπτουν με τις δικές μας παρατηρήσεις. Οι εμβολιασμένοι έρχοντι με απλή συμπτωματολογία, και το δρόμο προς την εντατική κατά συντριπτικη πλειοψηφία, πάνω από 95% την έχουν οι ανεμβολίαστοι. Είναι μεσήλικες μεταξύ 50 και 65 ετών εκείνοι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Οι υγειονομικές περιφέρειες δίνουν κλίνες από αυτές που προορίζονται για άλλα νοσήματα.», πρόσθεσε.
«Δεν πρέπει να λείψει κανείς, δεν έχουμε την πολυτέλεια. Ο νόμος έχει και επιστημονική βάση και ηθική βάση. Έπρεπε να γίνει. Έχουμε μικρό πρόβλημα, ήμασταν στην αρχή 15% ανεμβολίαστοι, κανείς από αυτούς ψεκασμένος. Υπάρχει τέτοια παραπληροφόρηση…το 15% έχει γίνει τώρα 5%.», σημείωσε.
Από πλευράς του ο κ. Μανουσάκης τόνισε πως: «οι ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο του Λασιθίου είναι 40. Έχουμε 12 συναδέλφους, εκ των οποίων οι 8 που νοσούν τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Είναι πολύ ανησυχητικό γιατί υπάρχει εσωτερική διασπορά και σε εμβολιασμένους. Ο κίνδυνος δεν είναι ο ανεμβολίαστος υγειονομικός, αλλά ο απρόσεκτος υγειονομικός. Το περνούν ελαφρά. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στο μέτρο της αναστολής θα έχουμε πρόβλημα. Είμαστε μικρό νοσοκομείο.»
«Το να απομακρυνθούν αυτοί οι συνάδελφοι χωρίς μισθό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η ρύθμιση της κυβέρνησης είναι τιμωρητική. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αντιεμβολιαστών είναι ο κ. Μητσοτάκης με την εμμονή του στην υποχρεωτικότητα. Θα διαλυθούν τα νοσοκομεία θα φταίει η κυβέρνηση θα φταίνε και τα ΜΜΕ.», τόνισε.
Ο διάλογος συνεχίστηκε σε έντονο ύφος με τον κ. Μανουσάκη να στέκεται σθεναρά απέναντι στην υποχρεωτικότητα.
«Είναι ανετρίπτετο και ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υγειονομικού να συμβάλει με την πράξη του στη μετάδοση μιας τέτοιας θανατηφόρου νόσου. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει όλη την εικόνα της πανδημίας. Το μέτρο της καθολικότητας είναι υποχρεωτικό. Ο συνάδελφος μπερδεύει τα επιστημονικά δεδομένα με ένα μέτρο πολύ αυστηρό που δικαιολογείται με την έννοια της κρισιμότητας της κατάστασης. Η πίεση από την πολιτεία στο υγειονομικό σύστημα να εμβολιαστεί.», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
«Το εμβόλιο πρέπει να έχει καθολικότητα στον χώρο της υγείας», υπογράμμισε.
Latest News
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία