
Κατοχυρωμένες αυξήσεις 2% συν 1,21% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι αναμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση ή όχι της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, ώστε να προσδοκούν σε έμμεση αύξηση των αποδοχών τους το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ως προς το επόμενο έτος, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί από το 2023.
Όπως είναι γνωστό η εισφορά έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας έμμεση αύξηση στους εργαζόμενους από την μη παρακράτηση του σχετικού φόρου. Αρχικώς κυβερνητικά στελέχη προετοίμαζαν το έδαφος για επέκταση του μέτρου και στο δημόσιο τομέα όπως και στους συνταξιούχους. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο αυτό.
Πώς προκύπτει
Κατά τα λοιπά:
1. Έμμεση αύξηση 1,21% θα προκύψει για τους εργαζόμενους με την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του 2022. Σχετική τροπολογία ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή και προβλέπει παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών – για εργοδότες και εργαζομένους – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι 31.12.2022. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η συγκεκριμένη μείωση που εφαρμόζεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφορά τις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Οι καταβαλλόμενες εισφορές αφορούν το υποχρεωτικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης στο 20%, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη για το 2022 προβλέπεται μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.
2. Αύξηση κατά 2% στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Από την 1-1-2022 θα εφαρμοστεί η αύξηση στους κατώτατους μισθούς και στα ημερομίσθια που αποφασίσθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο. Ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ από τα 650 και το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2021 θα ξεκαθαρίσει και η δικαστική διαμάχη γύρω από τα επιδόματα των τριετιών. Συγκεκριμένα οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την κατάργηση των τριετιών, που παραμένουν «παγωμένες» από το 2012 και ισχύουν μόνο για τους παλαιούς εργαζόμενους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των επιδομάτων των τριετιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο και είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία – πριν τον Φεβρουάριο του 2012 – μπορούν να λάβουν έως και 236 ευρώ επιπλέον το μήνα.


Latest News

Πιο απλή η διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Ήδη μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 36.000 αιτήματα διακοπής εργασιών εκ των οποίων περίπου 34.000 πλήρως αυτοματοποιημένα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά πρόσωπα
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας