Η Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει για τρίτη φορά αυτό τον χρόνο βουλευτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ έπειτα από την έγκριση από το κοινοβούλιο αλλαγών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Η βαλκανική χώρα, το φτωχότερο μέλος της ΕΕ, θα διενεργήσει την ίδια ημέρα και τον πρώτο γύρο των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών. Ο Ράντεφ, ο οποίος είναι υποψήφιος για επανεκλογή, δήλωσε ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών θα γλιτώσει την χώρα από χρόνο και τους φορολογούμενους από χρήματα.

«Είναι προφανές ότι οι δύο προεκλογικές εκστρατείες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και θα γίνουν ένα. Βασίζομαι στην υποστήριξη όλων των αξιότιμων Βούλγαρων για τα μεγάλα θέματα–την μάχη κατά της φτώχειας και της αδικίας», είπε στους δημοσιογράφους. Όπως είπε ο Ράντεφ, θα διαλύσει το κοινοβούλιο, θα ορίσει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση και θα ορίσει μια ημερομηνία για γενικές εκλογές όταν οι βουλευτές ψηφίσουν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Οι βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι οι τρίτες αυτό τον χρόνο έπειτα από εκείνες του Απριλίου και του Ιουλίου, οι οποίες απέτυχαν να εκλέξουν κυβέρνηση εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και της ανόδου των τιμών της ενέργειας.

Το αντισυστημικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITN), υπό τον δημοφιλή παρουσιαστή του τηλεοπτικού τοκ σόου και τραγουδιστή Σλάβι Τριφόνοφ, αναδείχτηκε οριακά νικητής στις εκλογές της 11ης Ιουλίου με δεσμεύσεις να πατάξει την εκτεταμένη διαφθορά, αλλά δεν εξασφάλισε την υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων κατά της διαφθοράς ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Δύο άλλες απόπειρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης από άλλα πολιτικά κόμματα επίσης απέτυχαν.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι νέες εκλογές πιθανόν να οδηγήσουν πάλι σε διχασμένη κυβέρνηση περιπλέκοντας έτσι τις ευκαιρίες των κομμάτων να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν πλειοψηφία για μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Η πολιτική αβεβαιότητα στερεί από την χώρα την δυνατότητα να αντλήσει κονδύλια από το ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να υλοποιήσει τα σχέδιά της να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.