Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε επιδείνωση κατά την εβδομάδα έως την 5η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 99,3 μονάδες από τις 101,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο υποδείκτης με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτός της κινητικότητας / κατανάλωσης στον οποίο οφείλονται περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής μείωσης. Μείωση παρουσίασε και η κινητικότητα που μαζί με τη μείωση και στον υποδείκτη της αγοράς εργασίας αποτελούν τους άλλους λόγους της μείωσης του συνολικού δείκτη. Από την άλλη μεριά ο υποδείκτης της υγείας αυξήθηκε, κυρίως λόγω της ελαφρώς καλύτερης εικόνας στα ημερήσια κρούσματα του Covid-19.
Φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία μείωσε την κινητικότητά της κατά την εβδομάδα αυτή, εν αναμονή της επόμενης εβδομάδας που θα χαρακτηριστεί από την έναρξη της σχολικής δραστηριότητας. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική αλλά και γενικότερα τη δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία. Ίσως να έχουμε αρχίσει να μεταβαίνουμε σε μια τάση σταθεροποίησης του δείκτη ανάκαμψης, όπου θα παρατηρούνται μικρές αυξήσεις και μειώσεις ανά εβδομάδα, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Ευρωζώνης λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Για την Ευρωζώνη δεν υπήρξαν κατά την εβδομάδα αυτή νέοι υπολογισμοί του δείκτη ανάκαμψης από την Oxford Economics
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
H Oxford Economics ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της του Σεπτεμβρίου του 2021, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται ουδεμία διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα. Έτσι, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
Πανδημία και Οικονομία
Η μείωση των κρουσμάτων αύξησε τον υποδείκτη της υγείας αλλά η αλλαγή αυτή δεν καταγράφηκε θετικά λόγω της μείωσης άλλων δεικτών λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024