Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε επιδείνωση κατά την εβδομάδα έως την 5η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 99,3 μονάδες από τις 101,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο υποδείκτης με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτός της κινητικότητας / κατανάλωσης στον οποίο οφείλονται περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής μείωσης. Μείωση παρουσίασε και η κινητικότητα που μαζί με τη μείωση και στον υποδείκτη της αγοράς εργασίας αποτελούν τους άλλους λόγους της μείωσης του συνολικού δείκτη. Από την άλλη μεριά ο υποδείκτης της υγείας αυξήθηκε, κυρίως λόγω της ελαφρώς καλύτερης εικόνας στα ημερήσια κρούσματα του Covid-19.

Φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία μείωσε την κινητικότητά της κατά την εβδομάδα αυτή, εν αναμονή της επόμενης εβδομάδας που θα χαρακτηριστεί από την έναρξη της σχολικής δραστηριότητας. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική αλλά και γενικότερα τη δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία. Ίσως να έχουμε αρχίσει να μεταβαίνουμε σε μια τάση σταθεροποίησης του δείκτη ανάκαμψης, όπου θα παρατηρούνται μικρές αυξήσεις και μειώσεις ανά εβδομάδα, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Ευρωζώνης λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Για την Ευρωζώνη δεν υπήρξαν κατά την εβδομάδα αυτή νέοι υπολογισμοί του δείκτη ανάκαμψης από την Oxford Economics 

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

H Oxford Economics ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της του Σεπτεμβρίου του 2021, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται ουδεμία διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα. Έτσι, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Πανδημία και Οικονομία

Η μείωση των κρουσμάτων  αύξησε τον υποδείκτη της υγείας αλλά η αλλαγή αυτή δεν καταγράφηκε θετικά λόγω της μείωσης άλλων δεικτών λόγω της  έναρξης της σχολικής χρονιάς.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia