Ο Ραμόν Αμπάς -γνωστός στους 2,5 εκατομμύρια οπαδούς του στο Instagram ως Hushpuppi- θεωρείται από το FBI ως ένας από τους πιο μεγαλύτερους απατεώνες στον κόσμο, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών στις ΗΠΑ, έχοντας παραδεχθεί την ενοχή του για ξέπλυμα χρήματος.

Το BBC χρησιμοποίησε πρόσφατα δικαστικά έγγραφα για να ανακαλύψει τον άνθρωπο πίσω από κλοπές στον κυβερνοχώρο, που έχουν κοστίσει εκατομμύρια στα θύματά του, από την ταπεινή του αρχή ως «Yahoo Boy» στη Νιγηρία μέχρι τον αποκαλούμενο «Billionaire Gucci Master» που ζει μια πολυτελή ζωή.

Ο 37χρονος ξεκίνησε την καριέρα του στο Οουορονσόκι, μια φτωχή παράκτια περιοχή στα βορειοανατολικά του Λάγος, εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Ως νεαρό αγόρι εργαζόταν μαζί με τη μητέρα του στην αγορά Ολοχόχο και ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί.

Όπως ανέφερε στο BBC ένας ντόπιος οδηγός, μεγαλώνοντας ο νεαρός ήταν γενναιόδωρος. «Αγόραζε μπύρα για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι όμως γνώριζαν την πηγή τη… μυστηριώδη πηγή πλουτισμού του: η κυβερνοαπάτη», σημείωσε ο ίδιος.

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Τα «Yahoo Boys» είναι «ρομαντικοί απατεώνες» (romance scammers) που πήραν το όνομά τους από το πρώτο δωρεάν email που διατίθεται στη Νιγηρία.

«Σκέφτηκαν την ιδέα να κλέψουν ταυτότητες. Και μετά με αυτήν την κλοπή ταυτότητας, μπήκαν σε ραντεβού [απάτες]», εξηγεί ο δρ Αντεντέχι, ειδικός στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στο κρατικό πανεπιστήμιο του Λάγος.

Μόλις δημιουργηθεί μια σχέση μέσω ψευδούς ταυτότητας, οι «ρομαντικοί απατεώνες» παίρνουν χρήματα από τους διαδικτυακούς τους εραστές.

Όπως πολλά αγόρια Yahoo, έτσι και ο Αμπάς διεύρυνε τους εγκληματικούς του ορίζοντες. Πολλοί πήγαν στη Μαλαισία και ο Αμπάς τους ακολούθησε, καταλήγοντας στην Κουάλα Λουμπούρ περίπου το 2014 και στη συνέχεια στο Ντουμπάι το 2017.

Βορειοκορεάτες χάκερ

Τότε ήταν που οι αναρτήσεις του στο Instagram – και τα εγκλήματα – πήγαν σε άλλο επίπεδο.

Τον Φεβρουάριο του 2019, προσπάθησε να ξεπλύνει 13 εκατομμύρια ευρώ που έκλεψε μια συμμορία βορειοκορεατών χάκερ από την τράπεζα της Βαλέτας της Μάλτας.

Η Άμπιγκεϊλ Μάμο, διευθύνουσα σύμβουλος του επιμελητηρίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μάλτας, αναφέρει ότι η ληστεία βύθισε το νησί – δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο «χάος».

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανακτήσει 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η επόμενη απάτη είχε ήδη σχεδιαστεί…

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Η απάτη της Premiership διαψεύστηκε

Τον Μάιο του 2019, ο Αμπάς είχε αναλάβει τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού στο Μεξικό.

Έπρεπε να λάβει 100 εκατομμύρια λίρες από μια ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League και 200 ​​εκατομμύρια λίρες από μια βρετανική εταιρεία.

Οι απάτες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσω του Business Email Compromise (BEC).

Τρομακτικά απλά, το BEC λειτουργεί υποκλέπτοντας πληρωμές μέσω ψεύτικων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχονται από μια διεύθυνση που είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του προμηθευτή. Μόνο ένα γράμμα ή αριθμός θα είναι διαφορετικός.

Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι απατεώνες -που παρουσιάζονται ως προμηθευτής που περιμένουν πληρωμή- συνήθως λένε ότι έχουν αλλάξει τράπεζες, επομένως η πληρωμή θα πρέπει να συνδεθεί σε διαφορετικό λογαριασμό.

Ο υπάλληλος ξεγελιέται νομίζοντας ότι είναι νόμιμο αίτημα του προμηθευτή – και, με ένα μόνο κλικ του ποντικιού, χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά.

Αλλά η απάτη της Premiership έμεινε μετέωρη όταν οι βρετανικές τράπεζες αρνήθηκαν να πληρώσουν στον λογαριασμό του Μεξικού.

Πάντως, κανένας από τους συλλόγους της Πρέμιερσιπ δεν επιβεβαίωσε αν ήταν ή όχι το επιδιωκόμενο θύμα.

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

«Οι επαγγελματίες ντρέπονται»

Ο Γιον Σίλαντ, επικεφαλής απάτης στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός εγκληματικών δικτύων που βασίζονται σε πολλές δικαιοδοσίες.

Ένα γεγονός που καταθέτει δικηγόρος με έδρα το Ντουμπάι

Ο Μπάρνεϊ Αλμαζάρ αντιπροσωπεύει περίπου 25 άτομα -εκ των οποίων οκτώ πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου- στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία πιστεύουν ότι είναι θύματα μιας απάτης του Hushpuppi BEC.

Δεν μπορούμε να πούμε με 100% βεβαιότητα ότι ο Hushpuppi βρίσκεται πίσω από αυτό », λέει ο Αλμαζάρ.

«Αλλά, αν κοιτάξετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει εντοπίσει η αστυνομία, όλοι ανήκουν στα αρχεία που έλαβε η αστυνομία στις επιδρομές τους [στο σπίτι του Χουσπούπι στο Ντουμπάι]».

Απάτη με σχολείο στο Κατάρ

Η τελευταία μεγάλη απάτη του Αμπάς πριν από τη σύλληψή του στο Ντουμπάι τον Ιούνιο του 2020 ήταν η άμεση κλοπή ταυτότητας, «δανεισμένη» από τις ρομαντικές απάτες του Yahoo Boy στα νιάτα του.

Πήρε την ταυτότητα ενός τραπεζίτη της Νέας Υόρκης για να εγκλωβίσει το θύμα του, έναν επιχειρηματία από το Κατάρ που αναζητούσε δάνειο 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να χτίσει ένα νέο σχολείο.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, ο Αμπάς και μια συμμορία φερόμενων μεσαζόντων στην Κένυα, στη Νιγηρία και στις ΗΠΑ έκλεψαν από το θύμα περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Κάποια από αυτά ξεπλύθηκαν με την αγορά ενός ρολογιού αξίας 230.000 δολαρίων.

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Αλλά σύντομα, οι ρωγμές μεταξύ της συμμορίας άρχισαν να φαίνονται.

Ένα μέλος απείλησε να αποκαλύψει την απάτη, γιατί ήταν δυσαρεστημένος για τα χρήματα που έπαιρνε.

Ο Αμπάς ήταν αποφασισμένος να του κλείσει το στόμα.

Έστειλε μήνυμα στην επαφή του –τον νιγηριανό αστυνομικό Αμπά Κιαρί- λέγοντας: «Θέλω να φάει το χειρότερο ξύλο της ζωής του».

Εικάζεται ότι ο Κιαρί συνέλαβε παράνομα και κρατούσε τον μεσάζοντα για ένα μήνα σε ένα άθλιο Νιγηριανό κελί.

Και τώρα αναζητείται επίσης στις ΗΠΑ με κατηγορίες απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κλοπής ταυτότητας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εγκληματική σχέση με τον Αμπάς.

Ακόμα… προσελκύει οπαδούς

Η απάτη BEC είναι ένα τεράστιο ζήτημα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το FBI, το 2020 η απάτη BEC είχε ως αποτέλεσμα απώλειες 1,8 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, τα εγκλήματα του Αμπάς κόστισαν στα θύματα σχεδόν 24 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Αλλά μερικοί πιστεύουν ότι το πραγματικό σύνολο θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.

Στο Instagram, εγκατέλειψε το όνομα «Billionaire Gucci Master» για το «Real Estate Developer» περίπου οκτώ μήνες πριν από τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στις ΗΠΑ για να δικαστεί.

Παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει ένοχος τον Απρίλιο για ξέπλυμα χρήματος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Hushpuppi εξακολουθούν να λειτουργούν και να προσελκύουν οπαδούς.

ΤΟ BBC επικοινώνησε με Instagram για να ρωτήσει γιατί ο λογαριασμός του ήταν ακόμα ανοιχτός. Η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων απάντησε ότι είχε πραγματοποιήσει έρευνα για τον λογαριασμό του, αλλά είχε αποφασίσει να μην τον κλείσει.

Μετά την υποβολή της ίδιας ερώτησης στο Snapchat, η εφαρμογή διέγραψε τον λογαριασμό του Hushpuppi.

Ο δρ Ογιενούγκα υποστηρίζει ότι η επιρροή του Hushpuppi παραμένει καθώς εξακολουθεί να θεωρείται πρότυπο: «Βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου πολλοί νέοι άνθρωποι υποφέρουν. Βλέπουν έναν άλλο νέο που κάποτε ήταν σαν αυτούς να γίνεται τόσο σπουδαίος. Έχω δει γονείς που έχουν πάρει τα παιδιά τους για να μάθουν πώς να γίνουν αγόρια του Yahoo».

Ο Σέγιε λέει ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο Hushpuppi διέπραξε ένα έγκλημα, αλλά είναι όπως είναι κατανοητό «κανείς δεν προσεύχεται να είναι φτωχός. Έτσι, όταν δείτε κάποιον πλούσιο, θα προσευχηθείτε στον Θεό να σας δώσει τον πλούτο του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή