Με έναν καταιγισμό προκηρύξεων 40 νέων έργων, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ) θα τρέξει στο φίνις αυτής της χρονιάς. Ο βασικός βραχίονας της χώρας για την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ήδη περί τα 50 συμβασιοποιημένα έργα, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε  70 προγραμματικές συμβάσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω νούμερα είναι ενδεικτικά του άλματος που έχει κάνει η χώρα μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι προκλήσεις των επόμενων ετών είναι τεράστιες σε επίπεδο ποιότητας και ταχύτητας υλοποίησης, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει μια χιονοστιβάδα έργων, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Όπως είπε ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο της 85ηςΔΕΘ, «η ΚτΠ είναι προ των πυλών να υλοποιήσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αθροίζουν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Ένα πακέτο έργων που θα είναι  παραπάνω από διπλάσιο από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας».

Περισσότερη ευελιξία και αυτονομία στην ΚτΠ

Προκειμένου να υλοποιηθούν με ταχύτητα και ποιότητα τα έργα που προβλέπονται από την Ψηφιακή Βίβλο και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο πακέτο ψηφιακών έργων που φτάνει συνολικά στα 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο μεγάλος όγκος των έργων σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα δημιουργούν την ανάγκη για γρήγορες και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και για το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό της πρόκλησης είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας της χώρας έχουν απορροφήσει τα τελευταία 30 χρόνια, περί τα 5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να απορροφηθούν 6 δισ. ευρώ.

Επόμενο βήμα θα είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή πρακτική, η οποία στηρίζεται σε συμφωνίες πλαίσιο στον χώρο της πληροφορικής, δεσμεύοντας ουσιαστικά ανθρωπομήνες προγραμματιστών και διασφαλίζοντας ευελιξία σε σχέση με αυτό που ζητείται στη συνέχεια μέσω των εκτελεστικών συμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της αυτονομίας της ΚτΠ, καθώς και στον τρόπο πληρωμής των έργων που δημοπρατούνται, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών πληροφορικής.

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα πρώτο Σχέδιο Μάρσαλ για την πληροφορική και τόνισε ότι σε συνδυασμό με τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες, δηλαδή το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ, τους εθνικούς πόρους, αλλά και νέα εργαλεία, όπως τα ΣΔΙΤ, δημιουργούν μια μεγάλη χρηματοδοτική πηγή, «που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όχι μόνο το αναγκαίο, αλλά και το επιθυμητό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες