Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα από τα 25 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού, αλλά και στον τομέα των συνεργασιών με εταίρους και φορείς από την αγορά τόσο σε εθνικό και περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κατάταξης U-Multirank.

Ο τομέας των «Συνεργασιών», ο οποίος αναδεικνύει και αποτιμά τη συνεργατική συμπεριφορά κάθε ιδρύματος, αξιολογείται από τη  U-Multirank  με τα εξής επτά επιμέρους κριτήρια: (α) συνεργασία σε στρατηγικές ερευνητικές συμπράξεις, (β) φοιτητές σε διεθνή κοινά πτυχία, (γ) φοιτητές σε πρακτική άσκηση, (δ) διεθνείς συνδημοσιεύσεις, (ε) συνδημοσιεύσεις με βιομηχανικούς εταίρους, (στ) περιφερειακές συνδημοσιεύσεις και (ζ) πατέντες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από κοινού με επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τη βιομηχανία.

Επιπροσθέτως το ΕΚΠΑ είναι το κορυφαίο ελληνικό Πανεπιστήμιο μεταξύ των 14 ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία «Α» σε 8 από τους 29 δείκτες της κατάταξης. Ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με 6 δείκτες, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι επτά ελληνικά Πανεπιστήμια συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία σε τουλάχιστον πέντε δείκτες και πάνω.

Στην εικόνα 2, η οποία έχει ληφθεί από τον ιστότοπο της κατάταξης U-Multirank, αναφέρονται τα 25 top Πανεπιστήμια παγκοσμίως με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργατική συμπεριφορά, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΠΑ.

Το U-Multirank το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +, είναι ένα εργαλείο ετήσιας κατάταξης των Πανεπιστημίων,  με στόχο την ταξινόμηση τους από ένα ευρύτερο φάσμα συντελεστών, που ξεπερνά τους παραδοσιακούς δείκτες  άλλων γνωστών κατατάξεων. Το U-Multirank, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους φορείς ranking, δεν δημοσιεύει λίστες κατάταξης, αλλά συγκρίνει τις επιδόσεις των Ιδρυμάτων εξετάζοντας 29 συνολικά δείκτες που ταξινομούνται σε πέντε ευρείες διαστάσεις: Διδασκαλία και Μάθηση (Teaching and Learning), Έρευνα (Research), Μεταφορά Γνώσης (Knowledge Transfer), Διεθνή Προσανατολισμό (International Orientation) και Συνεισφορά στις Τοπικές Κοινωνίες (Regional Engagement). Οι δείκτες βαθμολογούνται σε κλίμακα που ποικίλει από το «Α» (πολύ καλό) έως το «Ε» (αδύναμο) (βλέπε πίνακα 1).

Για να συμμετάσχει ένα Πανεπιστήμιο στην κατάταξη θα πρέπει να λάβει πρόσκληση από την ομάδα της U-Multirank. Εν συνεχεία θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλλει μια σειρά στοιχείων και δεδομένων που τεκμηριώνουν την πορεία του στα πέντε ευρύτερα θεματικά πεδία και αποτελούν τη βάση της βαθμολογίας των 29 δεικτών. Παράλληλα τα στελέχη της κατάταξης συλλέγουν στοιχεία για τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν από σημαντικές βιβλιομετρικές βάσεις, από βάσεις που περιέχουν στοιχεία για πατέντες κ.α

Θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι η εν λόγω κατάταξη λαμβάνει υπόψη και τη γνώμη των ίδιων των φοιτητών στα Προγράμματα Σπουδών που εξετάζει κάθε χρόνο, διεξάγοντας ανεξάρτητη, παράλληλη και πολυεπίπεδη ηλεκτρονική έρευνα, με την τεχνική υποστήριξη των ίδιων των Ιδρυμάτων που συμμετέχουν. Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, παράγονται λεπτομερή και διαφανή αποτελέσματα, που βοηθούν τους χρήστες να διαμορφώσουν εξατομικευμένους καταλόγους Ιδρυμάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών, με έναν συνδυασμό δεικτών που καθορίζονται από τον ίδιο τον χρήστη.

Στη φετινή κατάταξη συμμετείχαν 1948 Πανεπιστήμια από 97 χώρες και 14 εξ αυτών από την Ελλάδα. Στην εικόνα 3 παρουσιάζονται τα βασικά συμπεράσματα που αφορούν την θέση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κατάταξη της U-Multirank για το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία