«Υποστηρίζω πλήρως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατό. Μην χάνετε την πίστη σας, έχετε διανύσει μεγάλη απόσταση, πετύχατε μεγάλη πρόοδο. Έχετε την υποστήριξη πολλών φίλων στην ΕΕ».

Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια, έχοντας στο πλευρό της τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι, ωστόσο, άγνωστο κατά πόσο η πρόεδρος της Κομισιόν κατάφερε να μετριάσει την απογοήτευση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος βλέπει πως η προοπτική ένταξης της χώρας του στην ΕΕ παραμένει μακρινή.

Το πιθανότερο είναι πως ο Ζάεφ σκέφτηκε ακριβώς τα ίδια με αυτά που είχε δηλώσει πριν λίγες ώρες ο Αλβανός ομόλογός του, τον οποίο είχε συναντήσει η φον ντερ Λάιεν στα Τίρανα, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. «Πηγαίνουμε από σύνοδο σε σύνοδο και δεν υπάρχει πρόοδος. Απλώς επαναλαμβάνεται η ίδια δήλωση», είπε χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα, εκφράζοντας τη δυσφορία και την κούραση και της δικής του χώρας.

Χτύπημα στην πλάτη…

Πρακτικά, οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν – τις οποίες θα επαναλάβει σήμερα και αύριο, όταν θα βρεθεί διαδοχικά στις πρωτεύουσες του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – μοιάζουν με… χτύπημα στην πλάτη, το οποίο συνοδεύεται από τη λέξη «υπομονή». Άλλωστε, ο δρόμος των χωρών της περιοχής προς την ΕΕ παραμένει κλειστός και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα.

Σίγουρα, δεν θα αλλάξει κατά τη σύνοδο την οποία έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα – την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου – η σλοβενική προεδρία της ΕΕ, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις. Το πιθανότερο δε είναι πως αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην τακτική σύνοδο κορυφής των «27» που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Με τη Γερμανία να διαθέτει υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και τη Γαλλία να οδεύει προς τη δική της κρίσιμη αναμέτρηση για τον νέο πρόεδρο τον ερχόμενο Απρίλιο, Βερολίνο και Παρίσι δεν θα διακινδυνεύσουν να πάρουν τέτοιου είδους αποφάσεις προτού ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Απροθυμία σε Βερολίνο και Παρίσι

Για την ακρίβεια, για τις ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κρατών-μελών της ΕΕ η πολιτική και κυβερνητική αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό τους αποτελεί μια περίφημη δικαιολογία ώστε να πετάξουν για μια ακόμη φορά την… μπάλα στην εξέδρα. Αναβάλλοντας πάλι αυτό που έτσι κι αλλιώς δεν είναι έτοιμες να κάνουν – να υποδεχθούν νέους εταίρους.

Φαίνεται, όμως, ότι Γερμανοί και Γάλλοι, όπως και οι περισσότεροι εκ των «27», δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι εδώ είναι Βαλκάνια. Κάτι που σημαίνει ότι σε μια περιοχή που έχει «καεί» επανειλημμένως από τις εθνοτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες που δεν έχουν σβήσει ποτέ και σιγοκαίνε, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξελιχθούν σε νέες πυρκαγιές.

Ωρολογιακή βόμβα στο Κόσοβο

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα της Σερβίας και του Κοσόβου μαρτυρούν του λόγου το αληθές – αναγκάζοντας το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις περιπολίες του και τη Ρωσία να υπενθυμίσει ότι παραμένει παρούσα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση της Πρίστινα απαιτεί από τους Σέρβους που εισέρχονται στη χώρα να αγοράζουν νέες προσωρινές πινακίδες στα αυτοκίνητά τους, σε αντίποινα για ανάλογο μέτρο που έχουν ήδη λάβει οι σερβικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή, όμως, προκάλεσε την αντίδραση της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου – το οποίο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται από το Βελιγράδι – μέλη της οποίας μπλόκαραν τις συνοριακές διαβάσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το βέτο της Σόφιας

Την ίδια στιγμή, το βέτο της Βουλγαρίας που δεν επιτρέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία καλά κρατεί – παρασέρνοντας και την Αλβανία, η οποία έχει χαρακτηριστεί «δίδυμο» με τη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά στη διεύρυνση.

Όπως είναι γνωστό, η Σόφια απαιτεί από τα Σκόπια να προχωρήσουν σε αλλαγές που αφορούν στην εθνική, γλωσσική και ιστορική τους ταυτότητα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά πως το έθνος τους έχει βουλγαρικές ρίζες. Όπως είναι προφανές, όμως, κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει δεκτό από την άλλη πλευρά, ειδικά μετά το σοκ της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, που οδήγησε, ανάμεσα στα άλλα, στην αλλαγή του επίσημου ονόματος της χώρας.

Σε αυτό το φόντο, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει μάλλον να πάρουν απόφαση ότι θα συνεχίσουν να κάθονται για αρκετό ακόμη καιρό στις άβολες καρέκλες που υπάρχουν στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ. Με τον κίνδυνο ο χρόνος τους να τελειώσει, ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης