«Είναι πολλά τα “σημεία των καιρών”, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι, δυστυχώς, η Πολωνία –όπως, εξίσου δυστυχώς, και άλλες χώρες που κατέστησαν Κράτη-Μέλη την εποχή της “μεγάλης διεύρυνσης” το 2004, ιδίως δε η Ουγγαρία– θέλησε να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι τόσο γιατί αισθανόταν “κομμάτι» της “Ευρωπαϊκής Οικογένειας”».

Αυτό τονίζει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας εκτενώς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας της 7ης Οκτωβρίου 2021 για ένα ενδεχόμενο «Polexit».

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο του κ. Παυλόπουλου

Αναφερόμενος στο ιστορικό των σημερινών εξελίξεων, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «Εφαλτήριο» υπήρξε η λεγόμενη «Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης» της, από το 2015 και ύστερα», και επισημαίνει ότι η «μεταρρύθμιση» της οργάνωσης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην Πολωνία υπερέβαινε κάθε όριο που θέτουν οι διατάξεις του, πρωτογενούς μάλιστα, Ευρωπαϊκού Δικαίου αναφορικά με την Διάκριση των Εξουσιών και, επέκεινα, το Κράτος Δικαίου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη στην Πολωνία –και δη στο επίπεδο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας– προέβησαν σε μια πρωτοφανή “μεθόδευση” για να εκδηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους προς το ΔΕΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μ’ επίκεντρο την ιεραρχική, κανονιστικώς, σχέση μεταξύ του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Δικαίου».

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας ανέτρεψε πλήρως, ευθέως και απροκαλύπτως, τα ως σήμερα ισχύοντα στην Έννομη Τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κατ’ αρχήν σχέσεις της με τις Εθνικές Έννομες Τάξεις, σύμφωνα με την νομολογία του ΔΕΕ», επισημαίνεται ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγει, δε, ότι «η απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2021 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας  “βάλλει ευθέως” (…) κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο μέτρο που υπονομεύει, χωρίς περιστροφές, μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και, επομένως, την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Φώφη Γεννηματά – Το «ύστατο χαίρε» σε μια αγωνίστρια – Live από τη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία
Επικαιρότητα |

Live το «ύστατο χαίρε» στη Φώφη Γεννηματά

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου πλήθος κόσμου από την πολιτική σκηνή αλλά και απλοί πολίτες έσπευσαν για να πουν το τελευταίο «αντίο» στη γενναία γυναίκα, πολιτικό και μητέρα

Βερολίνο 1961 –  Σαν σήμερα το πιο επικίνδυνο «θερμό» επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου
Επικαιρότητα |

Βερολίνο 1961: Το πιο επικίνδυνο «θερμό» επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου

Την 27η Οκτωβρίου 1961 στην Φριντριχστράσε εκτυλίχθηκε ένα από τα πιο επικίνδυνα, «θερμά» επεισόδια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα μπορεί κανείς να ξαναβρεθεί εκεί χάρη στην εικονική πραγματικότητα

Πορτογαλία – Κρας-τεστ για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2022
Επικαιρότητα |

Πορτογαλία: Κρας-τεστ για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2022

Τα δύο κόμματα της Αριστεράς που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα απειλούν να καταψηφίσουν σήμερα την πρότασή του, κατηγορώντας τον για προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.