
Σε δύο κατηγορίες υπάγονται περίπου 120.000 παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν από το 1993) στα Ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τραπεζών) και ελευθέρων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 και με τη χρήση πλασματικών ετών.
Η τελευταία νομοθεσία για τα όρια ηλικίας (Ν. 4336/2015) άφησε ανοιχτό παράθυρο για σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 έτη και μετά το 2022 για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Και αυτό γιατί προβλέφθηκε ότι όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν πριν από τον Ν. 4336 μέχρι τις 31/12/2021 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας που προβλέπει ο Ν. 4336, ακόμα κι αν αυτά τα όρια συμπληρωθούν μετά το 2022 που θα ισχύει ο κανόνας για σύνταξη στα 62 με 40ετία, αλλιώς στα 67.
Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος στην ηλικία των 67 με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη, ή στην ηλικία των 62 με 40 έτη ασφάλισης, ενώ στα 62 αλλά με 15 έτη ασφάλισης παίρνουν μειωμένη. Τα όρια ηλικίας που έχουν οι νέοι θα ισχύουν (με εξαιρέσεις) και για τους παλαιούς από το 2022, ώστε ουδείς να έχει δικαίωμα να αποχωρήσει πριν από τα 62.
Ο πλασματικός χρόνος
Οσοι δεν έχουν τα απαιτούμενα έτη μπορούν να τα συμπληρώσουν με αναγνώριση πλασματικών χρόνων από σπουδές, τέκνα, στρατιωτική θητεία, κενά διαστήματα ασφάλισης κ.λπ. Τονίζεται ότι ο πλασματικός χρόνος λόγω τέκνων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μητέρες του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση με διατάξεις ανήλικου τέκνου, ενώ, αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνταξη με διατάξεις ανηλίκων στο Δημόσιο και σε Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών.
Πάντως η διατήρηση και το νέο έτος των μεταβατικών ηλικιακών ορίων προβλέπεται με τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης που δίδει το υπουργείο Εργασίας στους παλαιούς πριν από το 1993 ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2021. Επισημαίνεται ότι από τις αλλαγές του 2022 δεν θίγονται οι παρακάτω δύο κατηγορίες ασφαλισμένων:
- Οσοι είχαν συμπληρώσει ως τις 18-8-2015 το όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο ασφάλισης με τις παλαιές διατάξεις. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε.
- Οσοι είχαν ήδη συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως τις 18-8-2015 ή τον συμπληρώνουν από την 19-8-2015 έως και την 31-12-2021 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο ηλικιακό όριο που καθορίζεται στο έτος εντός του οποίου είτε συμπληρώνεται ο απαιτούμενος κάθε φορά χρόνος ασφάλισης είτε συμπληρώνεται το προϊσχύον κατά περίπτωση συνταξιοδότησης προβλεπόμενο ηλικιακό όριο για τους ασφαλισμένους. Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται ότι η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο – μεταβατικό – όριο ηλικίας, ακόμα και εάν αυτό λαμβάνει χώρα μετά την 1-1-2022.
Τι ισχύει για όσους έχουν οφειλές
Οδηγίες για την καταβολή σύνταξης στους οφειλέτες δίνει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα με τις νέες οδηγίες ουσιαστικά καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ο οφειλέτης πρέπει να εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό της οφειλής εντός διμήνου. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες εφόσον το υπερβάλλον ποσό των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ δεν εξοφληθεί εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής, η σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της εξόφλησης αυτού. Συνεπώς, εάν ο αιτών δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται η πρώτη ημέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού μήνα, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.


Latest News

Πιο απλή η διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Ήδη μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 36.000 αιτήματα διακοπής εργασιών εκ των οποίων περίπου 34.000 πλήρως αυτοματοποιημένα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά πρόσωπα
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας