Πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για το μέλλον της Attica Bank που βρίσκεται σε αναζήτηση φρέσκων κεφαλαίων ύψους 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα στοχεύει την επιστροφή της στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία παρουσιάστηκαν στο διοικητικό της συμβούλιο από τους συμβούλους της, οι δεσμευτικές προσφορές των ιδιωτών επενδυτών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, το ΔΣ αποφάσισε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους, «με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το διοικητικό συμβούλιο, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους για την τράπεζα όρους της αύξησης».

Βελτιωμένες προτάσεις από ΤΜΕΔΕ και Ellington

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΜΕΔΕ από κοινού με τον επενδυτικό όμιλο Ellington έχουν υποβάλει βελτιωμένη πρόταση, κάτι που χαρακτηρίζεται από κορυφαία τραπεζική πηγή με εικόνα των διεργασιών ως «πολύ έξυπνη κίνηση».

Αυτή προβλέπει πως οι παλαιοί μέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) θα καλύψουν την απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, στη βάση των ποσοστών τους και σε δεύτερο χρόνο η τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα μέσω έκδοσης νέων τίτλων για την άντληση επιπλέον 150 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε αυτό το σενάριο ΤΜΕΔΕ και Ellington θα εισφέρουν συνολικά σε δύο φάσεις έως 180 εκατ. ευρώ και η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με 390 εκατ. ευρώ μετά το πέρας της όλης διαδικασίας.

Αρχικά θα καλυφθεί η ζημιά που θα προκύψει από τις αναγκαίες προβλέψεις που πρέπει να σχηματίσει η Attica Bank πριν την υλοποίηση των τιτλοποιήσεων που θα μπουν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Ταυτόχρονα όμως θα υπάρξει συμφωνία για την είσοδο της Ellington ή/και άλλων ενδιαφερόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας σε μεταγενέστερο χρόνο, οδηγώντας στην επανιδιωτικοποίησή της.

Κατά ορισμένες πηγές, η Bain Capital έχει επανέλθει δυναμικά τις τελευταίες ώρες στη διεκδίκηση της τράπεζας, ενώ υπάρχουν και άλλες κρούσεις από σχήματα που θέλουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις