Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα στο myΘέρμανση ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, ενώ ένα μέρος του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι.
Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται φέτος στα 168 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι:
– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:
– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.
Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλλετ) υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων.
Οι αλλαγές
Για την περίοδο 2021-2022, οι βασικές αλλαγές εντοπίζονται:
- Στη βάση υπολογισμού του επιδόματος, η οποία αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, το λεγόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρα. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, από 10% που ίσχυε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.
- Στο ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο αυξάνεται σε 100 ευρώ από 80 ευρώ και στο μέγιστο ύψος επιδόματος, το οποίο φτάνει πλέον τα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.
- Στη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, καθώς διαμορφώνεται σε 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο και σε επιπλέον 3.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Στη διεύρυνση των περιουσιακών κριτηρίων. Τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα, αυξάνονται από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο.
Τριπλό ανάχωμα στο «τσουνάμι» των αυξήσεων στην ενέργεια, επιχειρεί να ορθώσει η κυβέρνηση
Όπως ανακοινώθηκε, υπερδιπλασιάζεται η μηνιαία επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναστέλλεται για πέντε μήνες η πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τις επιχειρήσεις , ενώ «παγώνουν» για ένα δίμηνο τα τέλη χρήσης του δικτύου φωταερίου.
Για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στα 39 ευρώ ανά μήνα, ενώ αυξάνεται περαιτέρω για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
«Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Για παράδειγμα έτσι εάν νοικοκυριό με κατανάλωση 300kwh όταν τον Άυγουστο θα πλήρωνε 66€ ,τον Νοέμβριο θα έπρεπε να πληρώσει χωρίς την επιδότηση 110€, μετά και την επιδότηση ο καταναλώτης θα δει μια αύξηση περίπου 5 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις αναστέλλεται για πέντε μήνες, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, η πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφελείας. «Για επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης: βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής τάσης, βιομηχανικές χρήσεις μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Έτσι μια επιχείρηση που λειτουργεί με μεσαία τάση θα γλιτώσει 17,90 ευρώ ανα 1.000 κιλοβατώρες.
Επιπλέον επιδότηση προβλέπεται για το φυσικό αέριο καθώς ένα νοικοκυριό δε θα πληρώσει για δύο μήνες τέλη χρήσης δικτύου. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό θα δει τον λογαριασμό του να μειώνεται από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται.
Latest News
Δυναμικό come back του LNG στην Ελλάδα - Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου [γραφήματα]
Συνολικά στο ενδεκάμηνο το αέριο αυξήθηκε κατά 28.3%, ενώ το ρωσικό αέριο παρέμεινε πρώτο με μερίδιο 52,1%
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης