O Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να… σκοτεινιάσει το μπλε χρώμα στις γαλλικές σημαίες που κυματίζουν γύρω από το παλάτι των Ηλυσίων ώστε το tricolore να θυμίζει πιο πολύ τη γαλλική σημαία μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι βοηθοί του προέδρου είπαν ότι η αλλαγή συνέβη τον περασμένο Ιούλιο, αλλά κανείς δεν φαίνεται να το έχει παρατηρήσει μέχρι τώρα.

Το Ναυτικό της Γαλλίας έχει παραμείνει στο «ναυτικό μπλε» (navy bleu)  από τον 18ο αιώνα, όταν η τρίχρωμη σημαία έγινε σύμβολο της επανάστασης. Το γαλλικό κράτος εισήγαγε μια πιο ανοιχτή απόχρωση του μπλε στις σημαίες του τη δεκαετία του 1970.

Το ραδιόφωνο Europe 1, το οποίο μετέδωσε σχετικό ρεπορτάζ τη Δευτέρα, είπε ότι η κίνηση αυτή είχε ενθαρρυνθεί από τον διευθυντή επιχειρήσεων του Μακρόν, Αρνό Ζολέν, και τον σύμβουλο Μπρούνο Ροζέρ-Πετίτ, καθώς και από τους αξιωματικούς του ναυτικού που αποτελούσαν τότε την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το navy blue θεωρείται «πιο κομψό» αλλά και ότι «επανασυνδέει τη σημαία με το σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης». Άλλοι είχαν πιο διχαστικές θεωρίες: ότι το πιο σκούρο μπλε, τώρα αισθητά διαφορετικό από το μπλε της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτούσε ένα ρήγμα μεταξύ Γαλλίας και Ευρώπης.

Η σημαία της ΕΕ είναι το Marian Blue, ο τόνος που ανακηρύχθηκε ως το επίσημο χρώμα της Παρθένου Μαρίας τον πέμπτο αιώνα. Η γαλλική σημαία –που κυματίζει τακτικά ή τοποθετείται δίπλα της– άλλαξε για να ταιριάζει με αυτήν, τη δεκαετία του 1970, όταν ο αείμνηστος Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, ένας ένθερμος της ευρωπαϊκής ιδέας, βρισκόταν στα Ηλύσια, όταν αποφασίστηκε να ανοιχτεί το χρώμα της γαλλικής σημαίας για αισθητικούς λόγους αλλά και για την αποφυγή αντεγκλήσεων για τα μπλε χρώματα.

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας υπήρξε κατηγορηματική άρνηση ότι η αλλαγή στο μπλε χρώμα σηματοδοτεί «αντίθεση στο μπλε που χρησιμοποιείται από την ευρωπαϊκή σημαία».

«Δεν υπάρχει «μπλε πόλεμος», είναι ανοησία», πρόσθεσαν.

Ο πολιτικός ανταποκριτής του Europe 1 Louis de Raguenel ανέφερε ότι το παλάτι των Ηλυσίων χωρίζεται μεταξύ εκείνων που θεωρούν τη νέα σημαία άσχημη και λένε ότι έρχεται σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή σημαία, και άλλων που θέλουν να δουν τη σημαία της παιδικής τους ηλικίας πριν από τα χρόνια του Ζισκάρ.

«Δεν έγινε καμία επικοινωνία για αυτήν την αλλαγή χρώματος, δεν δόθηκαν οδηγίες για αλλαγή ή όχι όλων των επίσημων σημαιών, το παλάτι των Ηλυσίων επιβεβαιώνει ότι η προσέγγιση αυτή είναι απλώς ένα κίνητρο», έγραψε ο De Raguenel.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».