Καναδάς – «Μια φορά στα 500 χρόνια» τέτοια πλημμύρα – Αποκομμένο το Βανκούβερ [Video]

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης διέκοψαν την πρόσβαση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Βανκούβερ, επιφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

Καναδάς – «Μια φορά στα 500 χρόνια» τέτοια πλημμύρα – Αποκομμένο το Βανκούβερ [Video]

Ο αριθμός των νεκρών από τις τεράστιες πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που κατέστρεψαν τμήματα της Βρετανικής Κολομβίας, πρόκειται να αυξηθεί, με την καναδική επαρχία να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υπόσχεται μεγάλη βοήθεια.

Οι αρχές του Καναδά επιβεβαίωσαν έναν θάνατο μετά από καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις λάσπης που κατέστρεψαν δρόμους και άφησαν πολλές ορεινές πόλεις απομονωμένες. Τουλάχιστον τρία άτομα αγνοούνται. Περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην επαρχία των ακτών του Ειρηνικού, δήλωσε ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μάρκο Μεντσίνο.

«Αναμένουμε να επιβεβαιώσουμε ακόμη περισσότερα θύματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας Τζον Χόργκαν, περιγράφοντας την καταστροφή ως γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 500 χρόνια.

«Θα θέσουμε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και θα διασφαλίσουμε ότι η μεταφορά βασικών αγαθών και οι ιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα μπορούν να φτάσουν στις κοινότητες που τα χρειάζονται», είπε ο Χόργκαν σε συνέντευξη Τύπου, καλώντας τους ανθρώπους να μην συσσωρεύουν προμήθειες.

Χωρίς πρόσβαση το λιμάνι του Βανκούβερ

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης διέκοψαν επίσης την πρόσβαση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο Βανκούβερ, επιφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει την επαρχία να ανακάμψει από αυτό που αποκάλεσε μια «τρομερή, τρομερή καταστροφή».

Η Οτάβα στέλνει εκατοντάδες άτομα από το προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της περιοχής και «υπάρχουν χιλιάδες ακόμη σε ετοιμότητα», όπως τόνισε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ενόψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού την Πέμπτη.

Ορισμένες πόλεις που επλήγησαν βρίσκονται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση και χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο Τουλαμίν, βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έως και 400 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, πολλοί χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο Έρικ Τόμπσον, εκπρόσωπος των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

Στο Χόουπ, 100 μίλια (160 χλμ.) ανατολικά του Βανκούβερ, τα τρόφιμα είχαν αρχίσει να λιγοστεύουν. Σύμφωνα με το Reuters, ο πάστορας Τζεφ Κουν είπε ότι το ένα τέταρτο των 6.000 κατοίκων της πόλης αναζητούσε καταφύγιο.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

Οι πλημμύρες είναι η δεύτερη καταστροφή που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες που έπληξε τη Βρετανική Κολομβία τους τελευταίους μήνες. Μια τεράστια πυρκαγιά στην ίδια περιοχή κατέστρεψε μια ολόκληρη πόλη στα τέλη Ιουνίου.

«Πρόκειται για εξαιρετικά γεγονότα που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, δεν έχουν μελετηθεί πριν», είπε ο Χόργκαν.

Οι Καναδοί εξαγωγείς εμπορευμάτων, από σιτηρά μέχρι λιπάσματα και πετρέλαιο, προσπάθησαν να εκτρέψουν τις αποστολές μακριά από το Βανκούβερ, αλλά βρήκαν λίγες εύκολες εναλλακτικές λύσεις.

Η Canadian Pacific Railway Ltd (CP.TO) και η Canadian National Railway Co (CNR.TO), οι δύο μεγαλύτερες σιδηροδρομικές εταιρείες της χώρας, δήλωσαν ότι οι γραμμές τους προς το Βανκούβερ παρέμειναν εκτός λειτουργίας την Τετάρτη.

Μετά από ένα φαινόμενο γνωστό ως ατμοσφαιρικό ποτάμι που έδωσε βροχή ενός μήνα σε δύο ημέρες, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια άλλη βροχόπτωση θα μπορούσε να κατακλύσει ένα αντλιοστάσιο κοντά στο Abbotsford, μια πόλη 160.000 κατοίκων ανατολικά του Βανκούβερ, η οποία έχει ήδη εν μέρει εκκενωθεί.

Περισσότερα από Επικαιρότητα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο