To πράσινο φως στην έγκριση της χρήσης του χαπιού της Merck κατά του κορωνοϊού έδωσε νωρίτερα ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γεγονός που ελπίζει να βοηθήσει στην ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας που έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα βαρύ για την Ευρώπη.

Το Lagevrio υπολογίζεται πως μειώνει στο μισό το ρίσκο της νοσηλείας στο νοσοκομείο και της περίπτωσης θανάτου από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία των κλινικών μελετών.

Με την έγκριση του ΕΜΑ τα ευρωπαϊκά κράτη που το επιθυμούν, μπορούν να ξεκινήσουν να το χρησιμοποιούν σε ενήλικους ασθενείς που δεν χρειάζονται οξυγόνο και δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρό Covid-19.

Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, το οποίο διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, για 5 ημέρες.

Ο EMA εξέδωσε αυτήν τη συμβουλή για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν για πιθανή πρώιμη χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας, για παράδειγμα σε περιβάλλοντα χρήσης έκτακτης ανάγκης, υπό το φως των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης και θανάτων από COVID-19 στην Ε.Ε.

Μέχρι τώρα μόνο η Βρετανία είχε εγκρίνει τη χρήση του χαπιού της Merck, ενώ αίτηση για την επικύρωση της χρήσης του έχει υποβληθεί από την εταιρεία και προς την αμερικανική υπηρεσία του FDA.

Στο μεταξύ, πολλές χώρες έχουν σπεύσει να κάνουν τις πρώτες παραγγελίες. Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 1,7 εκατ. χάπια, δίχως να περιμένουν την απόφαση του FDA, ενώ 480.000 δόσεις έχει ζητήσει η Βρετανία. Στην Ευρώπη, η Γαλλία έχει παραγγείλει 50.000 χάπια, τα οποία δημιούργησε η Merck σε συνεργασία με την βιοτεχνολογική Ridgeback Biotherapeutics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα