Η νέα παραλλαγή Ομικρον της Covid-19 έχει βρει τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να προβλέψουν τον αντίκτυπό της στον εργασιακό χώρο, με πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ, σε 19 πολιτείες, να μετρούν θετικά κρούσματα. Αν και αυτό έχει αναγκάσει ορισμένες εταιρείες να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα επιστροφής του προσωπικού τους στο γραφείο, πολλά γραφεία εξακολουθούν να ελπίζουν να ανοίξουν ξανά από τον Ιανουάριο του 2022.

Η παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με τη «σφιχτή» αγορά εργασίας άσκησε πίεση στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους και να ενσταλάξουν μια αίσθηση ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Cleaning Coalition of America (CCA), έναν οργανισμό που υποστηρίζει και τιμά τους επαγγελματίες καθαρισμού της Αμερικής, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα – το 43% – εξακολουθούν να ανησυχούν για την επιστροφή τους στο γραφείο.

Το CNBC μίλησε με τον Josh Feinberg, Πρόεδρο της CCA, για να συζητήσει τι προσδοκούν οι εργαζόμενοι για να αισθανθούν πιο άνετα στο γραφείο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία περιλάμβανε 1.600 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, όταν τους ζητήθηκε να κατατάξουν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή τους στο γραφείο, οι ερωτηθέντες επισημαίνουν πρώτα τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό (35,2%) και τα ποσοστά εμβολιασμού στη δεύτερη θέση (17,4%). Αν και οι πρακτικές καθαρισμού δεν ήταν βασική προτεραιότητα για τους υπαλλήλους πριν από την Covid-19, το 66% των εργαζομένων στις ΗΠΑ το βρίσκουν εξαιρετικά σημαντικό τώρα. Για το 62% των εργαζομένων, το να βλέπουν τακτικά επαγγελματίες υγιεινής στον χώρο εργασίας τους θα τους έκανε να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Ο Feinberg δήλωσε ότι για πολλούς συμμετέχοντες στην έρευνα, το πρόβλημα είναι με την «ηρεμία» όταν εργάζονται.

Επαρκής καθαρισμός και απολύμανση των γραφείων

Για να αισθάνονται ασφαλείς επιστρέφοντας στα γραφεία τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν τη σημασία των επαρκών πρακτικών καθαρισμού και απολύμανσης στο χώρο εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 89,9%, πιστεύει ότι τα πρωτόκολλα καθαρισμού του χώρου εργασίας είναι πολύ ή κάπως σημαντικά, με το 93,4% των εμβολιασμένων και το 82,2% των μη εμβολιασμένων ερωτηθέντων να συμφωνούν.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες (38,3%), ο ακατάλληλος καθαρισμός στο χώρο εργασίας τους μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στην αλλαγή εργασίας. Ο Feinberg λέει ότι η ορατότητα και η συχνότητα καθαρισμού είναι μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

«Αν γυρίσουμε στην προ – Covid-19 περίοδο, δεν βλέπατε συχνά καθαριστές κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας μας καθαρίζει τη νύχτα. Από τότε που ξεκίνησε η Covid-19, η τάση που βλέπουμε είναι η «ορατότητα». Μετάβαση από τον νυχτερινό καθαρισμό σε ημερήσιο καθάρισμα, ώστε να μπορούν να δουν ορατά οι άλλοι εργαζόμενοι στο γραφείο ότι γίνεται καθαρισμός. Οι άνθρωποι θέλουν επίσης να βλέπουν χώρους υψηλής επαφής να καθαρίζονται συχνά, όπως πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρα και τουαλέτες».

Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης από το άγγιγμα μιας επιφάνειας είναι χαμηλός, σύμφωνα με το CDC, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για την πρόληψη της μετάδοσης μέσω επιφανειών είναι το πλύσιμο των χεριών. Η υγιεινή των χεριών παίζει σημαντικό ρόλο στην πολυεπίπεδη προσέγγιση του CDC για τη μείωση της έκθεσης στην Covid-19, η οποία περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις στον αερισμό των χώρων, σωματική απόσταση και χρήση προστατευτικών μασκών.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα κατέστησαν σαφές ότι οι ανησυχίες τους δεν αφορούν μόνο την Covid-19, αλλά τη γενική ασφάλεια και υγιεινή στο γραφείο. Όταν ρωτήθηκαν ποιο μήνυμα θα ήθελαν να στείλουν στον εργοδότη τους σχετικά με τον καθαρισμό, ένας από τους ερωτηθέντες είπε ότι «ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι σημαντική σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας για την πρόληψη οποιασδήποτε μόλυνσης, όχι μόνο της Covid-19». Ένας άλλος ερωτώμενος θέλει οι εργοδότες να διασφαλίσουν ότι το γραφείο είναι τόσο καθαρό όσο τα σπίτια τους, λέγοντας «ζούμε κι εμείς εδώ».

«Δεν πρόκειται μόνο για τον καθαρισμό και την επιστήμη του. Για πολλούς ανθρώπους, ήταν «να πηγαίνω στη δουλειά και το να βλέπω έναν επαγγελματία καθαριστή μετριάζει το άγχος μου και με ανακουφίζει», επισημαίνει ο Feinberg. «Είδαμε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα ότι υπάρχει αντίκτυπος στην ψυχική υγεία εξίσου με τη σωματική υγεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive