Χτυπούν τα …τύμπανα των κινητοποιήσεων στον Θεσσαλικό κάμπο, εκεί όπου παραδοσιακά δίνεται το τέμπο των αγροτικών αγώνων. Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων έχει καλέσει τους Έλληνες παραγωγούς σε δράση αυτήν την εβδομάδα ενώ για το ερχόμενο Σάββατο έχει  προγραμματίσει  στη Λάρισα  ευρεία σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων της χώρας όπου θα διαφανεί εάν, το ερχόμενο διάστημα,  θα ακολουθήσουν …θερμές κινητοποιήσεις.

Πάντως,  όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη του αγροτικού κινήματος, το κλίμα είναι τεταμένο και εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματά τους, τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα τρακτέρ στο  εθνικό οδικό δίκτυο. Άλλωστε, εδώ και εβδομάδες οι αγρότες επιδίδονται σε ασκήσεις προθέρμανσης, καθώς προετοιμάζονται για δυναμικούς αγώνες. Είναι το ακριβό ρεύμα και πετρέλαιο, οι ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το «μετέωρο» μέλλον των συνδεδεμένων ενισχύσεων και άλλες δυσκολίες που τους βγάζουν στον δρόμο.

Οι κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου, καθώς και του Δεκεμβρίου που συνεχίζονται,  είναι μόνο το …ζέσταμα.  Οι αγωνιστικές διαδρομές  ξεκίνησαν αρχικά με ζυμώσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και καθώς το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς,  ξεκίνησε ο αγροτικός …ξεσηκωμός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση.

Συλλαλητήρια

Την περασμένη Τετάρτη (8 Δεκέμβριου) πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα συλλαλητήρια   σταφιδοπαραγωγών από την Αιγιαλεία, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο, όπως επίσης στο Αίγιο και τη Ζάκυνθο. Την Παρασκευή έγινε   μηχονοκίνητη πορεία στην Αγιά της Λάρισας. Τη Δευτέρα τη σκυτάλη πήραν οι αγρότες της Καρδίτσας, ακολούθησαν της Νάουσας ενώ για αύριο προετοιμάζεται κοινή διαμαρτυρία  παραγωγών της Λάρισας και της Καρδίτσας στην πρωτεύουσα του κάμπου.

Από την πλευρά του, ο   υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και αφορούν στην επιστροφή  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το

αγροτικό πετρέλαιο, στο μειωμένο από 13% σε 6% ΦΠΑ  στις ζωοτροφές, στις ελαφρύνσεις για τους χρήστες χαμηλής τάσης, από τις οποίες επωφελούνται και οι αγρότες, στην έκπτωση ενέργειας της ΔΕΗ στα αγροτικά τιμολόγιο και στην αναστολή από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις της   μέσης τάσης.

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες   Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης του  ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σωκράτης Φάμελλος και  Σταύρος Αραχωβίτης ​μιλούν για μέτρα «ασπιρίνη» μπροστά στην επιβάρυνση των αγροτών από την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ το μήνα. Όσο για το μέτρο αναστολής πληρωμής των χρεώσεων    ΥΚΩ  για τους αγρότες, επισημαίνουν ότι   απλώς μετατίθεται η πληρωμή  τους   για την άνοιξη,  δεν αφορά παρελθούσα περίοδο άρδευσης ενώ δεν περιλαμβάνει τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση και λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, όπου οι επιβαρύνσεις είναι έως διπλάσιες των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος παρά την ελάχιστη επιδότηση των 9, 18 και 39 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO