Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να «χτυπούν κόκκινο», ξεπερνώντας μέσα σε ένα 24ωρο τις 21.000, και την παραλλαγή Όμικρον να είναι πλέον κυρίαρχη και στη χώρα μας, η κυβέρνηση – όπως όλα δείχνουν – επισπεύδει την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε την Δευτέρα και τα οποία επρόκειτο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου 2022.
Μάλιστα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο MEGA, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων πριν από το νέο χρόνο, με τις πληροφορίες του σταθμού να τοποθετούν την έναρξη εφαρμογής τους την Πέμπτη στις 6 το πρωί.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η «βιασύνη» της κυβέρνησης να φέρει νωρίτερα τα μέτρα, που ανακοίνωσε μόλις 24 ώρες πριν, προκαλεί νέες αντιδράσεις, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κλάδους που πλήττονται από τα νέα μέτρα – εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα – αλλά και από μεγάλη μερίδα των πολιτών.
Και αυτό, όχι μόνο γιατί, πιθανότατα, θα περάσουν το φετινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στα σπίτια τους, αλλά κυρίως γιατί βλέπουν τη χώρα, για μία ακόμη φορά, να «τρέχει» πίσω από τις επιδημιολογικές εξελίξεις, αντί να τις προλαβαίνει.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν – ξανά – λόγο για «παλινωδίες» και «αλαλούμ», ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα.
Παράλληλα, ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχει στην κατοχή της, μας καθησυχάζει για τις επιπτώσεις της Όμικρον, που είναι πολύ πιο ελαφρές από εκείνες της Δέλτα ειδικά για τους εμβολιασμένους και, άρα, δεν αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, κάποιοι ειδικοί στην Ελλάδα προειδοποιούν πως αν φθάσουμε στα 35.000 κρούσματα ημερησίως – μην ξεχνάμε ότι ήδη ξεπεράσαμε τα 21.000 κρούσματα – τότε θα υπάρξει πίεση στα νοσοκομεία και, μάλιστα, αντίστοιχη με αυτήν της Δέλτα…
Η κρίσιμη σύσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα
Έκτακτη σύσκεψη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα έχει το πρωί της Τετάρτης στις 09:30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τρίτη.
Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση που έχουν κάθε εβδομάδα, ωστόσο, αυτή τη φορά θα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού γίνεται στον απόηχο της πολύ δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας, τόσο μετά τα 21.567 νέα κρούσματα, όσο και μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει, στις 12:00, η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασίσουν πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, ενώ αμέσως μετά θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα κάνουμε παραμονή Πρωτοχρονιάς με κλειστή εστίαση μετά τα μεσάνυχτα, αφού παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε τα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει περιθώρια.
Ρεβεγιόν στα σπίτια μας – Από την Πέμπτη τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ισχύσουν από την Πέμπτη στις 06:00 και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Το σενάριο που υπάρχει τώρα στο τραπέζι και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην αυριανή σύσκεψη των επιδημιολόγων της χώρας μας είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, να τεθούν σε εφαρμογή από αυτή την Πέμπτη στις 06:00.
Αυτό σημαίνει πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα… αλλάξουμε χρόνο στα σπίτια μας, καθώς η εστίαση και τα νυχτερινά μαγαζιά θα είναι κλειστά.
Μάλιστα, το επικρατέστερο σενάριο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η εστίαση να κλείσει από τις 22:00, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, αφού αυτή είναι η ώρα που βγαίνει ο κόσμος τη συγκεκριμένη μέρα για το ρεβεγιόν.
Τα μέτρα
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης, αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός.
- Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση.
- Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, επισκεπτήριο μόνο με PCR.
- Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Πότε θα πιεστεί το ΕΣΥ
Ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο σκεπτικό πίσω από τη λήψη των νέων μέτρων και εξήγησε πότε θα πρέπει να ανησυχούμε για το σύστημα Υγείας, μετά την επικράτηση της Όμικρον.
«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες όπου έχει επικρατήσει η Όμικρον, δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας», ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και προσθέτοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση».
Ωστόσο, όπως τόνισε, κρίσιμο παράγοντα αποτελεί η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες, θα χρειαστεί πενταπλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας, που δημιουργείται λόγω Δέλτα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Και προσέθεσε: «Δηλαδή, όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα, για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».
Να σημειωθεί, όμως, ότι ο καθηγητής τα είπε αυτά μία ημέρα πριν ανακοινωθούν τα 21.567 κρούσματα. Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς που ανέφερε, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων (σ.σ. 35.000) και την πίεση στα νοσοκομεία, δεν απέχουμε και πολύ από το τρομακτικό ενδεχόμενο μιας νέας, ασφυκτικής πίεσης στο ΕΣΥ, αφού οι περισσότεροι ειδικοί περιμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Παυλάκης: «Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν το φθινόπωρο»
Για την πορεία της πανδημίας, τις προβλέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα μέτρα μίλησε στο Live News του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλάκης, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν είναι καθόλου προστατευμένοι από τη νόσηση με μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο, προσέθεσε, είναι αρκετά προστατευμένοι για βαριά νόσηση, αν έχουν κάνει την τρίτη δόση πρόσφατα.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά για τη μετάλλαξη Όμικρον, γιατί στη Νότια Αφρική οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, ενώ και η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα για την Ελλάδα», διευκρίνισε.
«Και η Όμικρον και η Δέλτα – που ευθύνεται για τους καθημερινούς θανάτους στην Ελλάδα – δεν σταματάνε με τίποτα, εκτός από το σταμάτημα των επαφών», υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα «τσουνάμι κρουσμάτων» στη χώρα μας.
Μιλώντας για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας, ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να επικρατήσει η «σοφία των ειδικών».
«Το καθήκον της Ελλάδας και των κυβερνώντων ήταν να αποφύγει την τύχη της Πορτογαλίας τον περασμένο χρόνο, όταν έκαναν ‘ελεύθερα Χριστούγεννα’ και μετά είχαν τσουνάμι κρουσμάτων», όπως είπε.
«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν θα πρέπει να κάνουμε τα γνωστά λάθη και να κάνουμε μόνο καινούργια λάθη», σημείωσε ο γιατρός-ερευνητής και τόνισε πως τα μέτρα θα έπρεπε να παρθούν από το φθινόπωρο.
«Δεν αγνοούμε τον ιό, γιατί μπορεί να καταστραφούμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από οποιονδήποτε έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σωστό να λέμε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι καλύτερη, γιατί και αυτή «δίνει» νεκρούς.
Τσίπρας: «Πάρτε μέτρα τώρα»
Την άμεση επιβολή μέτρων – πριν από την Πρωτοχρονιά – ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αντέξει την πίεση από την έξαρση της πανδημίας.
«Δεν μπορεί να συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του»
Μάλιστα, πριν ανακοινωθεί η σύσκεψη Μητσοτάκη-Τσιόδρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό μέσω twitter, κάνοντας λόγο για «ανοησίες» και μεταχρονολογημένα μέτρα, αναφορικά με τις ανακοινώσεις για εφαρμογή τους στις 3 Ιανουαρίου, ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντάς τες άμεσα σε εφαρμογή.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο twitter:
«Με διπλασιασμό των κρουσμάτων σε μία μέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του. Να επιστρέψει σήμερα κιόλας, να αφήσει τις ανοησίες για μεταχρονολογημένα μέτρα και να λάβει άμεσα τα ουσιαστικά μέτρα που τόσο καιρό ζητάμε και εμείς και οι επιστήμονες».
Να επιστρέψει σήμερα κιόλας, να αφήσει τις ανοησίες για μεταχρονολογημένα μέτρα και να λάβει άμεσα τα ουσιαστικά μέτρα που τόσο καιρό ζητάμε και εμείς και οι επιστήμονες.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) December 28, 2021
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του κ. Τσίπρα, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε: «Την περασμένη Τετάρτη οι επιστήμονες με ενημέρωσαν για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων την εβδομάδα των εορτών. Ζήτησα την άμεση εφαρμογή μέτρων. Αναρωτιέμαι, στο Μαξίμου δεν ήξεραν; Ή ήθελαν να είναι ευχάριστοι παρά ωφέλιμοι; Πολύ λίγοι για την κρισιμότητα των στιγμών».
Ανδρουλάκης: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες είναι καταστροφικές»
Για παλινωδίες σχετικά με την υλοποίηση των αναγκαίων για τον περιορισμό της πανδημίας μέτρων εγκαλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αποφάσεις που λαμβάνονται με γνώμονα το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις και όχι με κριτήριο την έγκαιρη αναχαίτιση της έξαρσης του κοροναϊού.
Αναλυτικά, η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
«Τον τελευταίο μήνα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον, για να αποφύγουν το κλείσιμο της οικονομίας, προσαρμοζόμενες στις εξελίξεις. Στον αντίποδα, για την ελληνική κυβέρνηση, οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις.
Εξαγγέλλονται μέτρα πριν τις γιορτές, τα οποία όμως ανακαλούνται με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, στην συνέχεια ανακοινώνονται νέα με την εφαρμογή τους να μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και μόλις μία ημέρα μετά, προαναγγέλλεται η πιθανή επίσπευσή τους. Οι παλινωδίες αυτές είναι καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια.
Η μη έγκαιρη αναχαίτηση του νέου κύματος της πανδημίας θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα κρούσματα, εντείνοντας την πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δεν έχει ενισχυθεί αναλόγως αλλά και στο εκ των πραγμάτων πάγωμα της οικονομίας».
Latest News
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν λέει ότι θα «δώσει μάχη ως το τέλος»
Ο Γιουν Σοκ-γελ προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση στη Νότια Κορέα επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου
Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στη χριστουγεννιάτικη αγορά - Πώς θα λειτουργούν τα μαγαζιά
Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα τρεις Κυριακές μέσα στον μήνα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.