H TAZ του Βερολίνου αναφέρεται στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος λόγω πανδημίας, όπως γράφει, έχει τα πάνω και τα κάτω του. «Τα χρήματα που αφήνει κάθε τουρίστας μόλις και μετά βίας επαρκούν για να φέρουν τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό έως τα τέλη Οκτωβρίου στο 58 % για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019. Τότε τα άμεσα έσοδα είχαν ανέλθει στα 17,569 δισ. ευρώ. Η ελληνική τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα φέτος στις 15 Μαΐου, έναν μήνα νωρίτερα από το πρώτο έτος της πανδημίας του κορωνοϊου το 2020. Αλλά υπήρξε μια λανθασμένη αρχή. Εφαρμόστηκε η αρχή 3G – εμβολιασμός, ανάρρωση, τεστ. Ωστόσο, μόνο εκείνοι που μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα ακριβό τεστ PCR που δεν ήταν παλαιότερο των 72 ωρών θεωρήθηκαν αρνητικοί. Αυτό εμπόδισε πολλούς να ταξιδέψουν στη χώρα».
Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αντέδρασε σχετικά γρήγορα. Μετά από υπουργική απόφαση στις 17 Ιουνίου 2021, ένα φθηνό γρήγορο τεστ αρκούσε ξαφνικά για την είσοδο στην Ελλάδα. Ο τουρισμός ‘πήρε φωτια’. Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος προορισμός για διακοπές στην Ευρώπη. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό έφθασαν σχεδόν στα επίπεδα του 2019, σε ορισμένους κορυφαίους προορισμούς, όπως η Μύκονος, ήταν ακόμη υψηλότερα. Αλλά αυτό ήρθε πολύ αργά και ήταν πολύ σύντομο. Το επόμενο πλήγμα ήρθε με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει την Ελλάδα περιοχή υψηλού κινδύνου από τις 21 Νοεμβρίου και να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες επιστροφής. Έτσι για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, η σεζόν πέρασε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».
Στην ουρά για ψωμί όταν οι γείτονες ψωνίζουν με φρενήρεις ρυθμούς …
H πτώση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση
«Βούλγαροι και Έλληνες χρησιμοποιούν την Τουρκία ως παράδεισο ευκαιριών για ψώνια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του Spiegel, το οποίο παρατηρεί πως «παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, η τουρκική λίρα έχει μόνο ελαφρώς σταθεροποιηθεί. Άνθρωποι από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν φθηνά στη γειτονική χώρα». Το δημοσίευμα γράφει: «Ο Μπουλέντ Ρεϊσόγλου, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ulus bazaar στην Αδριανούπολη, δήλωσε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πάρκινγκ είναι γεμάτα βουλγαρικά αυτοκίνητα. Είναι σχεδόν αδύνατο να δει κανείς πινακίδες από την Αδριανούπολη ή την Κωνσταντινούπολη, είπε. ‘Αγοράζουν σαν τρελοί χωρίς να ξέρουν τι αγοράζουν’, δήλωσε, περιγράφοντας την κατάσταση… Και άνθρωποι από τη γειτονική Ελλάδα ανταλλάσσουν ευρώ με λίρες. Μια πελάτισσα μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως ήταν χαρούμενη που μπόρεσε να αγοράσει δώρα για την οικογένειά της και τον εαυτό της. Ενώ Βούλγαροι και Έλληνες πελάτες πολιορκούν τα καταστήματα στην Αδριανούπολη, οι άνθρωποι στην Τουρκία καταλαβαίνουν με πόνο την πτώση της αγοραστικής τους δύναμης. Μερικές φορές περιμένουν μέσα στο κρύο σε μεγάλες ουρές για ψωμί».
Το χαμόγελο της Βαλεντίνας
Η εφημερίδα BILD αναφέρεται σε ρεπορτάζ της στη μικρή Βαλεντίνα από την Εύβοια και γράφει: «Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου. Ανεξάρτητα από το τι είδαν τα μάτια της τον Αύγουστο, ανεξάρτητα από το πώς ένιωθε τότε η μικρή της καρδιά, η Βαλεντίνα σήμερα χαμογελά». Το ρεπορτάζ γράφει : «Πριν από σχεδόν πέντε μήνες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Εύβοια, η τότε τρίχρονη έγινε σύμβολο. Μια φωτογραφία δείχνει πώς κάθεται στο αυτοκίνητο της μητέρας της και γέρνει έξω από το παράθυρο, απελπισμένη, με λυπημένα μάτια . Οι φλόγες από τις οποίες πρέπει να φύγουν εκείνη και η οικογένειά της υψώνονται στο βάθος. Μόνο ο μπαμπάς της, ο Γιάννης, έμεινε πίσω προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του. Η εικόνα της κόρης του να τρέπεται σε φυγή από τη φωτιά συγκίνησε και έμεινε αξέχαστη».
Το άρθρο στη συνέχεια σημειώνει τις ανησυχίες της μητέρας της για το τι άφησε η καταστροφή αυτή στη μνήμη της μικρής Βαλεντίνας. Φαίνεται πάντως να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο πατέρας της έσωσε το σπίτι και «…η Βαλεντίνα δεν το βάζει κάτω. Τρέχει μέσα στο σπίτι, χορεύει, μιλάει για τις καλοκαιρινές της διακοπές δίπλα στη θάλασσα. Αγκαλιάζει τους πάντες, μας έφερε τα παιχνίδια της να παίξουμε. Και φωτίζει τη ζωή της οικογένειάς της».
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)