Ενώ η οικονομία και οι αποδόσεις που επιζητούν ρευστότητα αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις αγορές μετοχών, η πανδημία και ένας αναπάντεχος άξονας στήριξης που παρέχουν οι διστακτικές κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να θέτουν προκλήσεις στις επενδύσεις υψηλού κινδύνου, εκτίμησε η Allianz Global Investors, σε σημείωμά της με τίτλο : «Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία».

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έφτασε, σημείωσε ο Dr Hans-Jörg Naumer Διευθυντής, Global Capital Markets & Thematic Research, της  Allianz Global Investors, ενώ  παρότι υπάρχει μείωση της κινητικότητας ως αποτέλεσμα των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, που επικρατούσαν εκτεταμένα lockdown. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι πιθανόν να συνεχίσει να επηρεάζει δυσμενώς την οικονομία, αλλά αναμένεται να έχει πιο περιορισμένες αρνητικές επιπτώσεις. Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς ολοένα περισσότερες περιοχές αφήνουν πίσω τους την κορύφωση της οικονομικής ανάπτυξης και επανέρχονται σε ήπια επίπεδα.

Πληθωρισμός

Παράλληλα, ο πληθωρισμός μετατρέπεται σε όλο και πιο σημαντικό ζήτημα και όχι μόνο για τα ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που απορρέουν από τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, καθώς και οι προσδοκίες που βασίζονται σε έρευνες, υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι συμμετέχοντες της αγοράς προσαρμόζονται στα αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού, μερικές φορές κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ – Το τρίπτυχο ανάπτυξη-ανεργία-πληθωρισμός για τα επόμενα χρόνια

Οι ενδείξεις ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για απλώς προσωρινές εξελίξεις πληθαίνουν. Τα ενοίκια αυξάνονται και συγκεκριμένα στις Η.Π.Α. Και ποιος λέει ότι η συνεχιζόμενη υποαξιοποίηση στην αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών θα κρατήσει τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα; Οι εταιρείες αναμένουν όλο και περισσότερο την αύξηση των μισθών. Ταυτόχρονα, η τιμολογιακή ισχύς των εταιρειών είναι υψηλή σε πολλούς κλάδους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μετακυλίσουν τις αυξανόμενες τιμές εισροών στους καταναλωτές, διατηρώντας,  κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα περιθώρια κέρδους σταθερά.

«Πράσινος» χρηματοοικονομικός κλάδος

Το δίκτυο των κεντρικών τραπεζών που προωθεί τη μεταστροφή σε έναν «πράσινο» χρηματοοικονομικό κλάδο («Network for Greening the Financial System» – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα) προβλέπεται ότι θα προσφέρει επίσης κάποια κίνητρα σε σχέση με τον πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη δημιουργία έως το 2050, μιας οικονομίας με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πυροτέχνημα.

Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί το μοτίβο αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών. Επίσης, να θυμόμαστε το εξής: τα χρήματα των κεντρικών τραπεζών δεν φέρνουν (μόνο) την ευτυχία, ανέφερε ο Naumer. Πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι παρενέργειες σε σχέση με τη σταθερότητα των τιμών. Σε όλο τον κόσμο, οι ανώτατες νομισματικές αρχές δεν συμπεριφέρονται με ενιαίο τρόπο. Ενώ ορισμένες, και κυρίως εκείνες των αναδυόμενων χωρών, σφίγγουν ήδη τα ηνία των επιτοκίων, άλλες (όπως η Τράπεζα της Αγγλίας) ακολουθούν με καθυστέρηση αυτήν την πορεία ή είναι εντελώς συγκρατημένες. Παραδείγματα αυτού συνιστούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Εθνική Τράπεζα Ελβετίας και η Τράπεζα της Σουηδίας. Αντιθέτως, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. ανακοίνωσε, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, ότι θα αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων. Παρότι το επόμενο έτος η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας («PEPP»), θα παραμείνει ενεργή στην αγορά ομολόγων και εμμένει στην άποψή της ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για το άμεσο μέλλον.

Και ενώ η οικονομία και οι αποδόσεις που επιζητούν ρευστότητα αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις αγορές μετοχών, η πανδημία και ένας αναπάντεχος άξονας στήριξης που παρέχουν οι μη συνεργάσιμες κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να θέτουν προκλήσεις στις επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή