Σε ισχύ τέθηκε από 1η Ιανουαρίου 2022 η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία, ή RCEP, η μεγάλη εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε από 15 χώρες, οι οποίες αθροιστικά καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και αποτελούν το 30% της παγκόσμιας οικονομίας. Στη RCEP περιλαμβάνεται η Κίνα, αλλά εξαιρούνται οι ΗΠΑ.

H RCEP αποτελεί μια σημαντική συμφωνία που θα ενισχύσει την εμπορική συνεργασία και την ολοκλήρωση στην ευρύτερη περιοχή, είπε ο Γκαν Κιμ Γιονγκ, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης, στο CNBC.

«Οι επιχειρήσεις, νομίζω ότι μπορούν να προσβλέπουν σε πολλά οφέλη. Για αρχή, όσον αφορά τα τιμολόγια, οι επιχειρήσεις μπορούν να απολαμβάνουν έως και 92% μείωση των δασμών», σημείωσε ο Γκαν. «Αυτό θα εξοικονομήσει κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ θα διευκολύνει επίσης την πρόσβαση στην αγορά».

Η εμπορική συμφωνία υπεγράφη από τα 10 κράτη μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSΕΑΝ) και πέντε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους: Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Αυτές οι χώρες αποτελούν μια αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και 26,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκόσμιας παραγωγής.

H Συμφωνία θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια και θα διευκολύνει τις εξαγωγές υπηρεσιών σε τομείς όπως επαγγελματικές υπηρεσίες, υπηρσίες υπολογιστών και επιχειρηματικές υπηρεσίες, καθώς και logistics και διανομή, πρόσθεσε ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μεγαλύτερες διασφαλίσεις σχετικά με τις επενδύσεις τους.

«Η RCEP είναι επίσης ένα σημαντικό μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι τα κράτη-μέλη της βλέπουν την ολοκλήρωση και τη συνεργασία ως σημαντικό τρόπο για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, επομένως, πιστεύουν σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες», είπε ο Γκαν.

Γεωπολιτική νίκη για την Κίνα

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, τα οικονομικά οφέλη της RCEP θα είναι μέτρια και θα χρειαστούν χρόνια ώστε οι πλευρές της συμφωνίας να υλοποιηθούν. Πάντως, η υπογραφή της RCEP έχει θεωρηθεί ευρέως ως μια γεωπολιτική νίκη για την Κίνα σε μια εποχή που η οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό έχει εξασθενίσει.

Από την πλευρά του, ο Γκαν είπε στο CNBC ότι όλα τα μέλη της RCEP «παίζουν ίσο ρόλο, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο» στη συμφωνία.

Όντας μια από τις πιο εξαρτώμενες από το εμπόριο οικονομίες στον κόσμο, η Σιγκαπούρη έχει προσχωρήσει σε μια σειρά από πολυμερείς και διμερείς εμπορικές συμφωνίες πέρα από την RCEP, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ASEAN.

Η πόλη-κράτος είναι επίσης μέρος της Ολοκληρωμένης και Προοδευτικής Εταιρικής Σχέσης ΥπερΕιρηνικού, ενός μεγάλου εμπορικού συμφώνου 11 εθνών που δημιουργήθηκε το 2018 μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Σύμπραξη ΥπερΕιρηνικού ένα χρόνο νωρίτερα.

Η RCEP ανοίγει το δρόμο για τα κράτη μέλη να συζητήσουν τρόπους για να καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού Ασίας-Ειρηνικού πιο ανθεκτικές, ενώ η συμφωνία απλοποιεί τις τελωνειακές διαδικασίες και τους εκτελωνισμούς αποστολών, μεταξύ άλλων διατάξεων.

«Σε σημαντικό βαθμό, διευκολύνει την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διανομή αγαθών καθώς και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας», είπε ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή