Στα 43,3 δισ. έφτασαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης τη διετία 2020-2022 σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η λήψη νέων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία της νέας μετάλλαξης του Covid-19 και το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέτρα ανάλογα με τα μέτρα που θα αποφασίσουν στο τέλος της εβδομάδας στο υγειονομικό επίπεδο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κάθε μετάλλαξη προκαλεί εμπόδια στη ομαλή ανάκαμψη των οικονομιών αλλά φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και η μεγάλη εικόνα είναι καλή. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία όπως οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η αύξηση των καταθέσεων συνεχώς επί 28 μήνες και η έκρηξη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 52 δις από 40 δις το 2019.

Σε ερώτηση για το ποια αναμένεται να είναι τα νέα μέτρα στήριξης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και θα τοποθετηθεί με ευθύνη στα τέλη της εβδομάδας. Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι πάντα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά διότι την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις. «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε».

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις δηλαδή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα ώστε να υπάρξει και μία δεύτερη αύξηση του μισθού εντός του έτους.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός – Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη νέα αύξηση

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι αντικειμενικό και επαναξιολογούν την κατάσταση κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα και ανάλογα η πολιτεία παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στο επίπεδο της ενέργειας μόνο για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχονται σε 400 εκατ. Το γεγονός ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα του πολίτη ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι με μακροχρόνια (μείωση φόρων και εισφορών) και βραχυχρόνια μέτρα στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα.

Πληθωρισμός

Σε ερώτημα για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις διότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και προκαλείται από αστάθμητους παράγοντες και από την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι «το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός κινείται υψηλότερα και από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, κρατάει περισσότερο, έχει πιο βίαιες επιπτώσεις αλλά φαίνεται ότι θα είναι παροδικό και προς το 2ο τρίμηνο θα αρχίσει να σβήνει».

Τέλος για μία ακόμα φορά σημείωσε ότι στόχος είναι η χώρα να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του