Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αφενός ακολούθησε το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών και αφετέρου διόρθωσε μετά από το εντυπωσιακό πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 944,64 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 66 εκατ. ευρώ.

Οι αιτίες της διόρθωσης

Εκτός από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω της νέας ανόδου του πετρελαίου που προκαλούν οι τελευταίες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η αγορά επηρεάστηκε και από την αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στα επίπεδα του 1,60%. Και αυτό την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022, ενώ η άνοδος του ενεργειακού κόστους θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της επιρροής που θα έχει στον πληθωρισμό. Δεν πρέπει άλλωστε να παραβλέπεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επομένως η πιθανότητα άρσης αυτών θα επηρεάσει αρνητικά το κλίμα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως πέραν των παραπάνω, αυτό που έχει σημασία στην αγορά είναι να γίνουν κάποιες διορθώσεις, αλλά να μην χαθούν τα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημειώνει άλλωστε την 14η θετική συνεδρίαση στις τελευταίες 18, με την κοντινή στήριξη να παραμένει στην περιοχή των 930-934 μονάδων, ως επιβεβαίωση στην προ ημερών ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου που μας ταλαιπώρησε 44 εβδομάδες.

Επίσης, ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ανοδικές συνεδριάσεις. Και αυτό το στοιχείο κρίνεται στην παρούσα θετικά από τους εγχώριους traders, δεδομένου ότι οι ρευστοποιήσεις εντοπίστηκαν κυρίως σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει με τα κέρδη τους να είναι ελκυστικά για κατοχύρωση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι Jumbo, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Eurobank και Quest. Από την άλλη, ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και ΟΛΠ, με την ΕΥΔΑΠ να ολοκληρώνει στο +2,01% και την ΕΛΧΑ στο +2,79%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών