
Το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πανδημίας και την πίεση που δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τους φουσκωμένους λογαριασμούς στην ενέργεια εξανέμισαν τις… ελπίδες των επιχειρηματιών του λιανεμπορίου και της εστίασης να ξεκινήσει σε καθεστώς «κανονικότητας» το 2022, την ώρα μάλιστα που οι υποχρεώσεις τους συσσωρεύονται.
Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αναφέρουν οι επιχειρηματίες και αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση. Ωστόσο η έκτακτη αυτή κατάσταση της κακοκαιρίας, η οποία και οδήγησε στην απόφαση για καθολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου για χθες και σήμερα, αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα ειδικά για την αγορά της Αττικής και των υπόλοιπων περιφερειών που νέκρωσαν λόγω του χιονιά.
Χαμένες οι τρεις πρώτες εβδομάδες εκπτώσεων
«Οι 3 από τις 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων είναι χαμένες» αναφέρει στον OT έμπορος του κέντρου της Αθήνας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο γεγονός αφού «εφέτος δεν είναι σαν πέρσι, όλα τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει lockdown».
Μετά την απογοήτευση της εορταστικής περιόδου, η αγοραστική κίνηση κατά το πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων, που πλέον γίνεται 20ήμερο και βάλε, κινείται με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς.
Πριν την πανδημία στην Περιφέρεια Αττικής κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αναλογούσε ένας εκπτωτικός τζίρος άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Εφέτος η χαμηλή επισκεψιμότητα στα καταστήματα, που φτάνει το 40-50% συγκριτικά με την περίοδο της κανονικότητας σε συνδυασμό με την κακοκαιρία φέρνει σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις.
Για μια «παγωμένη αγορά» κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. Αναφορικά δε με την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, κατά την οποία λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα λόγω των εκπτώσεων, η γενική εικόνα επίσης δεν ήταν ικανοποιητική για δύο στους τρεις εμπόρους, παρά την κοσμοσυρροή στο κέντρο της Αθήνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ανέφερε πως οι πωλήσεις τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων κατέγραψαν μείωση έως και 50% σε σχέση με το 2019, το τελευταίο έτος «κανονικής» λειτουργίας του λιανεμπορίου.
Διαβάστε επίσης: Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Άδικο το οριζόντιο μέτρο για διήμερο κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι η πίεση κλιμακώνεται κυρίως για μικρές επιχειρήσεις και περίπου 100.000 αυτοαπασχολούμενους εμπόρους με μηδενική ρευστότητα.
Διψήφιο το ποσοστό πτώσης στα σούπερ μάρκετ
Μικρότερη είναι η κατανάλωση και στα σούπερ μάρκετ εφέτος τον Ιανουάριο που έρχεται να προστεθεί στον αρνητικό Δεκέμβριο, έναν μήνα με ιδιαίτερη βαρύτητα για κλάδο, καθώς κατά την διάρκειά του πραγματοποιείται πάνω από το 10% του ετήσιου τζίρου αυτού.
Η κακοκαιρία ήταν «κερασάκι στην τούρτα» για τη λιανική τροφίμων ειδικά στις περιοχές που είχαν πολύωρες διακοπές ρεύματος και διακοπή μετακινήσεων λόγω του χιονιού. Μάλιστα, σε ιδιότυπο lockdown βρίσκεται και το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, αφού οι συνθήκες καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την παραγγελιοδοσία. Συνεπώς ήδη η λίστα με τις εκκρεμότητες στις παραδόσεις είναι μεγάλη.
Την ίδια ώρα, η κατανάλωση για τουλάχιστον τρία εικοσιτετράωρα, ήτοι Δευτέρα έως Τετάρτη, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Από στελέχη των εταιρειών μετρήσεων της αγοράς εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο η αρνητική τάση που θα παρουσιάσει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, στο σύνολό του, θα αγγίξει διψήφιο ποσοστό.
Βαρύ το πλήγμα στην εστίαση
Το βαρύ πλήγμα που δέχεται η εστίαση λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, το οποίο από το 2019 έως σήμερα αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επιδεινώνει η κακοκαιρία.
Με διαφορά στη χειρότερη των τελευταίων πολλών ετών εξελίσσεται η κίνηση όλο τον Ιανουάριο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, που εξακολουθούν να λειτουργούν τα μαγαζιά τους… βουβά.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο