
Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να τη στηρίξει με κάθε μέσο, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός σε εκδήλωση για την κτηνοτροφία και τα μέτρα στήριξής της που έγινε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Απόδειξη δε αυτής της στρατηγικής είναι το γεγονός ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατευθύνεται στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών.
«Και μόνο η υλοποίηση μιας χωριστής εκδήλωσης για την κτηνοτροφία αποτυπώνει την μεγάλη σημασία που δίνουμε στον κλάδο αυτό. Γιατί οι έλληνες κτηνοτρόφοι αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία, αφού από το δικό τους κόπο παράγονται εκλεκτά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπως η φέτα, η ναυαρχίδα των ΠΟΠ-ΠΓΕ. Αποτελούν, όμως, και πυλώνα στήριξης του έθνους, αφού παραμένουν στην ελληνική ύπαιθρο, στα βουνά μας, φυλάττοντας Θερμοπύλες. Το ΥπΑΑΤ λοιπόν, στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως την ελληνική κτηνοτροφία», τόνισε ο κ. Λιβανός.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το νέο νόμο για τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ. Πρόκειται, όπως είπε, για «ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που κλείνει τα παραθυράκια, διορθώνει αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, προβλέπει αυστηρές και ουσιαστικές κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες παραγωγής των προϊόντων ΠΟΠ».
Αναφέρθηκε δε, στη σύσταση ομάδας εργασίας για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία, ώστε με διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπάρξει λύση στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.
Αναγνωρίζοντας το μεγάλο βάρος που κουβαλούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι εξαιτίας της αύξησης των ζωοτροφών, της ενέργειας και των λιπασμάτων, ο ΥπΑΑΤ τους διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που υπάρχει για ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Χρηματοδοτικά εργαλεία για τους κτηνοτρόφους
Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για επενδύσεις, ο κ. Λιβανός επισήμανε:
- Η πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, ύψους 490 εκατομμύρια ευρώ.
- Επιπλέον, θα τρέξουν τους επόμενους μήνες τα Σχέδια Βελτίωσης, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.
- Παράλληλα, έχουμε θεσπίσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω του ΠΑΑ, όπου μπορούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να αντλήσουν δάνεια.
- Επιπλέον, ιδρύεται Ταμείο Μικροπιστώσεων, ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, από κοινού με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, απ΄ όπου θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να λάβουν δάνεια έως 25.000 ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.
- Επιπρόσθετα, παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2022, τη δυνατότητα λήψης δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς την υποχρέωση προσκομιδής ασφαλιστικής ενημερότητας.
- Ακόμα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και των δράσεων που έχουμε ενταχτεί για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, μπορούν να αντληθούν επιπλέον πόροι, μέσω προγραμμάτων για τη γενετική βελτίωση αλλά και σχεδίων βελτίωσης.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση