
Παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εντούτοις η αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών καταγράφει αυξημένες πωλήσεις.
Η μέση τιμή του καυσίμου είναι στα 1,24 ευρώ/λίτρο από 0,885 πέρυσι και κοστίζει 40% ακριβότερα στα νοικοκυριά. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ, τον Ιανουάριο έσπασαν τα τηλέφωνα των παραγγελιών των επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. Η ζήτηση ήταν υψηλότερη κατά 40%, τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για ένα ανοδικό σερί καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ήταν εντυπωσιακά υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Πιο συγκεκριμένα ήταν αυξημένες κατά 58,5%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου.
Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών αποδίδουν τις υψηλές πωλήσεις στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς που προκάλεσαν η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατά τον τρέχοντα χειμώνα.
Η επιστροφή των καταναλωτών
Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά, τα οποία διαπιστώνοντας τον περασμένο Οκτώβριο τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας επέλεξαν να κρατήσουν σβηστά τα κλιματιστικά και κλειδωμένες στις αποθήκες τις ηλεκτρικές σόμπες. Στράφηκαν στο πετρέλαιο προκειμένου να θερμανθούν. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη των ΕΜΠ-ΕΚΕΤΑ που δημοσίευσε ο ΟΤ, το κόστος θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου είναι στα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με ηλεκτρική θερμάστρα στα 0,302 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα η εξοικονόμηση δαπανών είναι σημαντική.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο εξηγείται η αυξημένη ζήτηση του πετρελαίου έχει να κάνει με τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Εκτιμάται ότι φέτος είναι περισσότεροι κατά 200.000, αγγίζοντας έτσι συνολικά τους 900.000. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη των ΕΜΠ-ΕΚΕΤΑ, μία οικογένεια που δικαιούται το επίδομα θα πληρώσει το πετρέλαιο που θα καταναλώσει με τιμή στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή είναι πολύ περισσότερο κερδισμένη σε σχέση με τα 0,302 ευρώ ανά κιλοβατώρα που θα δαπανούσε για να ζεσταθεί με ηλεκτρική θερμάστρα.
Ο χειμώνας επίσης μέχρι στιγμής είναι βαρύς. Έτσι, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, τα νοικοκυριά που προμηθεύτηκαν πετρέλαιο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο έκαψαν γρήγορα τα λίτρα που είχαν αγοράσει. Με την επέλαση δε της «Ελπίδας» τον Ιανουάριο, οι νέες παραγγελίες ήρθαν νωρίτερα.
Η αύξηση όμως της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης έχει να κάνει και με την πανδημία. Οι συστάσεις για τηλεργασία έχουν υιοθετηθεί από την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Έτσι, χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται από τις κατοικίες τους και δεν μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η κατανάλωση του πετρελαίου για θέρμανση.
Οι ετήσιες πωλήσεις
Πάντως, μπορεί το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2021 να κινήθηκε ανοδικά, εντούτοις η περασμένη χρονιά έκλεισε στο σύνολο της με μειωμένες κατά 17% πωλήσεις.
Το πρώτο μάλιστα τετράμηνο του 2021, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οπότε και σταματά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 30%.
Συνολικά το 2021 πωλήθηκαν 1.035.850 μετρικοί τόνοι από 1.247.600 το 2020. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως το 2020 η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχε επιμηκυνθεί και τον Μάιο, λόγω των παρατεταμένων lockdown της πανδημίας αλλά και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του καυσίμου. Έτσι τότε πολλά νοικοκυριά είχαν σπεύσει να αποθεματοποιήσουν ποσότητες του φθηνού πετρελαίου.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ