Το κλίμα επηρεάζει την «ιστορία της οικονομικής ανάπτυξης» και απαιτεί απάντηση σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο κλιματολόγος Άντερς Λέβερμαν, στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

Ο Άντερς Λέβερμαν, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος έρευνας επιστήμης πολυπλοκότητας στο Potsdam Institute for Climate Impact Research, αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η οποία διαπιστώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται όταν αυξάνεται ο αριθμός των «ημερών με υετό και ημερών με ακραίες βροχοπτώσεις».

Οι επιστήμονες του PIK εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 1.500 περιοχές μεταξύ 1979 και 2019 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι εντατικές καθημερινές βροχοπτώσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία».

«Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο επιβραδύνονται από περισσότερες μέρες υετού και ακραίες καθημερινές βροχοπτώσεις – μια σημαντική εικόνα που προσθέτει στην αυξανόμενη κατανόησή μας για το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Ενώ οι περισσότερες ετήσιες βροχοπτώσεις είναι γενικά καλές για τις οικονομίες, ειδικά για αυτές που εξαρτώνται από τη γεωργία, το ερώτημα είναι επίσης πώς κατανέμεται η βροχή σε όλες τις ημέρες του χρόνου», πρόσθεσε.

«Η εντατική καθημερινή βροχόπτωση αποδεικνύεται κακή, ειδικά για τις πλούσιες, βιομηχανικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία ή η Γερμανία», είπε ο Wenz. Το PIK τόνισε ότι επηρεάζονται ιδιαίτερα τόσο οι τομείς των υπηρεσιών όσο και της μεταποίησης.

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την υπερβολική, δυνατή βροχόπτωση φαίνονται να είναι εδώ για το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office, καθώς «οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, ο αριθμός των ημερών ακραίας βροχόπτωσης αναμένεται να αυξηθεί».

Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, η έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε σοβαρές πλημμύρες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας θανάτους καθώς και σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Σε απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «καταστροφικές πλημμύρες και ισχυρές βροχοπτώσεις», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είπε ότι θα παράσχει έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green