Εντεκα νέα προγράμματα και επτά παλιότερα του 2021, τα οποία παραμένουν ανοιχτά και δέχονται αιτήσεις, «ρίχνονται» στη μάχη κατά της ανεργίας εντός του 2022 από τον ΟΑΕΔ.
Τα έντεκα νέα προγράμματα – εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν λιγνιτικές περιοχές – είναι συνολικού προϋπολογισμού 587 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν εντός του έτους 62.000 νέες θέσεις εργασίας, αντλώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Αντιστοίχως τα επτά ανοιχτά προγράμματα του 2021, που θα δέχονται αιτήσεις και το τρέχον έτος, αναμένεται να συνεισφέρουν με περίπου 24.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Δηλαδή συνολικά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα προσφέρουν σε ανέργους 86.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Αποτελέσματα
Το σύνολο των προγραμμάτων παρουσιάστηκαν από τον ΟΑΕΔ, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, μαζί με τον απολογισμό των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης της τελευταίας διετίας, δηλαδή της περιόδου της πανδημίας.
Συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, περίοδο κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη η πανδημία, δημιουργήθηκαν 50.131 νέες θέσεις εργασίας χάρη σε 16 προγράμματα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ.
Τα προγράμματα της περιόδου 2020-21 κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις: την τόνωση της απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Χαρακτηρίστηκαν από υψηλό βαθμό απορροφητικότητας, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, όταν είχε διαπιστωθεί ότι δράσεις με υψηλούς προϋπολογισμούς είχαν απορροφητικότητα ακόμα και 3% έως 8%.
Δημιουργία θέσεων
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την εκπόνηση νέων προγραμμάτων και την τροποποίηση παλαιότερων που είχαν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα, επιτεύχθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο αύξηση 17,9% στη δημιουργία θέσεων σε σύγκριση με ολόκληρη την τετραετία 2016-2019, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας.
Σε ετήσια βάση, εν μέσω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ πετυχαίνει τη δημιουργία 33.400 και πλέον θέσεων ανά έτος, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με τις 10.627 θέσεις που δημιουργούνταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την προηγούμενη τετραετία.
Αναλυτικά, τα έντεκα νέα προγράμματα είναι:
- Πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών, σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας. Η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ 12 και 18 μηνών και η μηνιαία επιδότηση από 653 έως 746 ευρώ. Η δαπάνη του προγράμματος εκτιμάται σε 119,7 εκατ. ευρώ.
- Ενταξη και επανένταξη 10.000 ανέργων στην αγορά εργασίας εκτιμώμενης δαπάνης 111 εκατ. ευρώ: Θα εστιάζεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να ενταχθούν για πρώτη φορά, ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Η διάρκεια της πρόσληψης θα είναι 12-24 μήνες και το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 700 ως 750 ευρώ.
- Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Το πρόγραμμα θα εστιάζεται σε ανέργους ηλικίας 18-30 ετών, με στόχο να βρουν δουλειά έως 10.000 εξ αυτών. Θα προβλέπεται πρόσληψη διάρκειας 7 μηνών και θα επιδοτείται στο 100% η θέση απασχόλησης. Η δαπάνη εκτιμάται σε 68,04 εκατ. ευρώ.
- Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες και διάρκεια 15 μηνών. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 700 ευρώ τον μήνα και η συνολική δαπάνη του προγράμματος υπολογίζεται στα 49,88 εκατ. ευρώ.
- Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας σε Αττική και Μακεδονία για 10.000 νέους ηλικίας 18-29 ετών. Οι προσλήψεις θα είναι διάρκειας 7 μηνών, με την επιδότηση να φτάνει στο 100%. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 65 εκατ. ευρώ.
- Πρόγραμμα πρόσληψης 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες και διάρκεια 12 μήνες. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 467 έως 700 ευρώ τον μήνα και το πρόγραμμα κοστολογείται στα 26 εκατ. ευρώ.
- Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 4.000 ανέργους που θέλουν να δοκιμάσουν μια επιχειρηματική ιδέα, στο πεδίο της Ψηφιακής Οικονομίας. Θα παρέχεται επιδότηση που θα φτάνει στο σύνολό της στις 14.800 ευρώ. Η δαπάνη για το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ
- Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 1: Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που θα εστιάζει στη συμβουλευτική, στην κατάρτιση και στην απασχόληση, με στόχο να προκύψουν έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας. Οι προσλήψεις θα μπορούν να γίνουν για χρονικό διάστημα 8 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 75%-100%, με ανώτατο ποσό τα 933 ευρώ τον μήνα. Η δαπάνη για το εν λόγω πρόγραμμα θα ανέλθει στα 22,8 εκατ. ευρώ.
- Απολιγνιτοποίηση 2: Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στο σκέλος της απασχόλησης ανέργων, με προοπτική εργασίας για 12-18 μήνες. Θα επιδοτήσει έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας σε ποσοστό από 75% μέχρι 100% και ανώτατο ποσό τα 933 ευρώ τον μήνα. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος έχει υπολογιστεί στα 48 εκατ. ευρώ.
- Απολιγνιτοποίηση 3: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας νέων 18-29 ετών. Θα επικεντρωθεί σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο και θα προσφέρει έως 2.000 νέες θέσεις εργασίας για 7 μήνες. Η επιδότηση θα είναι 100% και κοστολογείται στα 14 εκατ. ευρώ.
- Απολιγνιτοποίηση 4: Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζεται στην εργασιακή μετεγκατάσταση, με στόχο να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας. Η επιδότηση θα είναι στο 100% και η χρονική διάρκειά της θα ανέλθει στους 12 μήνες. Ο μέγιστος μισθός που θα μπορεί να δίνεται στους δικαιούχους είναι 933 ευρώ. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 2,3 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά ακόμη πέντε προγράμματα από το 2020 για τη δημιουργία 24.000 θέσεων εργασίας και συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση ανέργων ηλικίας άνω των 30 ετών, το πρόγραμμα για ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, η δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία (ανοικτό από τον Απρίλιο του 2020), η επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας (ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020) και το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων.
Latest News
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
Πόσοι παραμένουν στην εργασία μετά την επιδότηση της ΔΥΠΑ;
Υψηλή απασχολησιμότητα διαπιστώνει μελέτη του ΟΟΣΑ
Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Στρατηγική επιλογή η προσέλκυση Ελλήνων της διασποράς
H προσπάθεια επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς αποτελεί μία επένδυση, που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα για τη χώρα, σύμφωνα με τον Σπύρο Πρωτοψάλτη
Πώς θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 15.000 θέσεις στο Δημόσιο
Ηλεκτρονικά και μόνο σε δύο εξεταστικά κέντρα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ο επόμενος διαγωνισμός – Θα μπορεί να γίνει και με… ραντεβού
Νέος κατώτατος μισθός - Τι προβλέπεται για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο κατώτατος μισθός και ο αλγόριθμός υπολογισμού - Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ το νομοσχέδιο με 157 «ναι»
Διχάζουν την κυβέρνηση οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας – Τα σενάρια
Κρίσιμο θέμα για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας η αναζήτηση ή όχι της επιστροφής αναδρομικών ποσών