Η αειθαλής ΙΟΝ
Ο λόγος για την ΙΟΝ με τις παντοτινές ανοιξιάτικες εικόνες της : το ανθισμένο κλωνάρι αμυγδαλιάς στη συσκευασία της ΙΟΝ Αμυγδάλου και την προέλευση της επωνυμίας της, το ευωδιαστό ίον (μενεξές).
Η διοίκηση της εταιρείας έσπευσε μετά τα σχετικά δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου να διαψεύσει συζητήσεις και προτάσεις αλλά η φωτιά κάθε άλλο παρά έσβησε. Η ανακοίνωση: «Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με την είσοδο του κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ ΑΕ, η Διοίκηση της εταιρείας γνωστοποιεί ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση επί του θέματος αυτού».
Πάντως, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι συζητήσεις ανάμεσα στην πλευρά του επιχειρηματία αλλά και μετόχων της σοκολατοβιομηχανίας έγιναν παρά το γεγονός ότι οι διαφωνίες περί αποτίμησης μετοχικών πακέτων δεν επέτρεψαν προσέγγιση και πρόοδο. Η αειθαλής ΙΟΝ από εδώ και πέρα θα είναι στο επίκεντρο πολύπλευρου επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Απέναντι στον λαϊκισμό
Τι είπε πραγματικά ο Μητσοτάκης στο Μόναχο και σε τι ακριβώς απάντησε ο Τσίπρας; Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Η ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο twitter: «Διώξεις δικαστών-δημοσιογράφων, απευθείας αναθέσεις, έλεγχος ΜΜΕ. Στην ΕΕ τα βλέπουν όλα. Η αναφορά Μητσοτάκη σε Διεθνές Φόρουμ -τη μέρα που ο Κύρτσος τον συνέκρινε με Όρμπαν- ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος για δημοκρατία, δείχνει πανικό. Επιστροφή της δημοκρατίας θα είναι».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Το επίμαχο σημείο που προκάλεσε και την ανάρτηση Τσίπρα ήταν το εξής: «(…)Tο 2015 εξελέγη η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη (…) Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ. Έχει ενδιαφέρον πως, όταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα. Εκλέχτηκαν τότε επειδή υποσχέθηκαν ξεκάθαρα ένα σύνολο λύσεων που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν. Αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Αυτό που ακολούθησε ήταν τέσσερα χρόνια -και πιστεύω ότι είμαι πολύ επιεικής σε αυτό που λέω- μετριότατης διακυβέρνησης.
Και μετά, το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά.
Πιστεύω ότι υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν. Το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν. Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά. Η άποψή μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό».
Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει να κάνει με την δημοκρατική εναλλαγή αλλά με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης επικέντρωσε την παρέμβαση του στο μέτωπο της φιλελεύθερης δημοκρατίας απέναντι στον λαϊκισμό.
«(…)αυτό που προέχει είναι να μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Πιστεύω ότι από την μέρα της εκλογής μας, ακούμε συνεχώς τις ανησυχίες των πολιτών. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός που πολεμά τους λαϊκιστές, είναι να πιστεύει ότι οι λόγοι για τους οποίους εκλέγονται οι λαϊκιστές είναι όλοι λάθος.
Δεν ισχύει αυτό. Υπήρχε αδικία, υπήρχε ανισότητα, υπήρχε διαφθορά στην Ελλάδα. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα παράπονα είναι εύλογα και πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ότι ο πολιτικός κόσμος δεν κατανοεί πάντα σωστά αυτά τα προβλήματα και υπάρχει ανάγκη να αλλάζουμε πορεία.
(…)Η κυβέρνηση διατηρεί υψηλή δημοφιλία, γιατί ουσιαστικά κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο, γιατί η εμπειρία που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν ότι κάποιος εκλέγεται και στη συνέχεια κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί. Συνεπώς, όταν κάνεις αυτό που υποσχέθηκες ότι θα κάνεις, οι πολίτες -πιστεύω- εκπλήσσονται ευχάριστα.
Άρα, το ζήτημα τελικά είναι η ανθεκτικότητα των θεσμών, είναι η ωριμότητα της δημοκρατίας. Λίγοι όμως θα στοιχημάτιζαν, ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, ότι η Ελλάδα θα είχε γυρίσει σελίδα. Έχει γυρίσει σελίδα πλέον. Γύρισε σελίδα για τα καλά.
Και πιστεύω ότι τώρα είμαστε μια πιο ανθεκτική δημοκρατία, ακριβώς επειδή περάσαμε αυτή την πολύ ταραχώδη, την πολύ δύσκολη, την πολύ επίπονη περίοδο. Δεν καταφέραμε απλώς να επιβιώσουμε, αλλά πιστεύω ότι είμαστε πιο δυνατοί πλέον. Είμαστε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά είμαστε επίσης πιο ισχυροί από πλευράς θεσμών και δημοκρατίας».
Το παραδοσιακό καμπανάκι
Την περασμένη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Safe Bulkers Participations PLC Πόλυς Χατζηιωάννου κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι.
Η παρουσία του εφοπλιστή Χατζηιωάννου στη Λεωφόρο Αθηνών είχε να κάνει με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του εταιρικού της ομολόγου της Safe Bulkers Participations PLC (με εγγυήτρια την Safe Bulkers, Inc.). Ο ίδιος δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία ως η πρώτη εταιρεία ξηρού φορτίου που εισάγει χρεόγραφα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η Safe Bulkers, Inc., είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2008 και με παρουσία πάνω από 60 έτη στην αγορά ξηρού φορτίου, διαθέτει έναν μοντέρνο στόλο 40 πλοίων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη βιώσιμη ανάπτυξή της στην παγκόσμια αγορά ξηρού φορτίου». Στη λιτή τελετή παρούσα ήταν και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου επισημαίνοντας πως πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος εταιρικών εκδόσεων και για τον κλάδο της ναυτιλίας. Η ίδια εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες και προς τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την καταλυτική συμβολή τους στην προσπάθεια να επιτυγχάνουν οι εκδότριες εταιρείες σωστή και έγκαιρη άντληση κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο.
Το προσωπικό στοίχημα του Κωστή Χατζηδάκη
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η εβδομάδα του ΕΦΚΑ. Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που έφερε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους υπέρ έναντι 141 «Όχι» και 1 «παρών», μετά από ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, πλην της Μαριέττας Γιαννάκου, που απουσίαζε για λόγους υγείας καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου δήλωσε «παρών».
Ο ΕΦΚΑ, είναι ο «πολυτραυματίας» της Δημόσιας Διοίκησης, με συσσωρευμένα μια σειρά από διοικητικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις και δικαιολογημένη αγανάκτηση στους πολίτες.
Οι αιτίες των προβλημάτων εκκινούν από τον καιρό της σύστασης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για μια ενοποίηση των τ. ασφαλιστικών Ταμείων που δεν συνοδεύτηκε από ένα σύγχρονο Οργανόγραμμα με ενιαίους κανόνες, αρχές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του Οργανισμού.
Σε μια ανάρτηση του Όμηρου Τσάπαλου, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κωστή Χατζιδάκη, στο Linkedin διαβάζω: «Ψηφίστηκε και παραδίδεται στους πολίτες και στον ΕΦΚΑ ένας νόμος που θέτει σε ράγες εκσυγχρονισμού τον πλέον πολύπαθο Οργανισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Είναι απαίτηση των 6,5 εκατομμυρίων πολιτών ο ΕΦΚΑ να γίνει ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός Οργανισμός που θα σέβεται τον χρόνο και τους φόρους τους.
Η πρόοδος στο τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων είναι πλέον εμφανής καθώς το 2021 εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Στόχος παραμένει η οριστική εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Στο χάος των κατεβασμενων τηλεφώνων απαντήσαμε με το 1555 μέσω του οποίου έχουν εξυπηρετηθεί ήδη πανω από 1 εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, ενώ 8 στους 10 δηλώνουν ότι το πρόβλημα/ερώτημα που είχαν απαντήθηκε.
Με τον νόμο που ψηφίστηκε σήμερα τερματίζεται ο παραλογισμός στις προμήθειες του ΕΦΚΑ, όπου χρειάζονται 6 μήνες για την αγορά ενός ανταλλακτικού κλιματιστικού ή ενός εκτυπωτή.
Τερματίζεται η απαράδεκτη κατάσταση το 20% της ακίνητης περιουσίας να ρημάζει γιατί δεν υπάρχει η σωστή οργάνωση προκειμένου να αξιοποιηθεί.
Τερματίζεται η ατιμωρησία με τις 1.200 συσσωρευμένες καταγγελίες πολιτών που ακόμα περιμένουν να εξεταστούν.
Τερματίζεται η πολυετής καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών και οι συνδικαλιστές βγαίνουν από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Επιτρέπεται η πρόσληψη αξιών στελεχών από τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που μαζί με επίσης άξιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ θα αναλάβουν να διευθύνουν τον Οργανισμό
Επιτρέπεται η κινητροδότηση μέσω υψηλότερων απολαβών των καλών υπαλλήλων που πιάνουν στόχους και λύνουν προβλήματα.
Παραδόξως σε όλα τα παραπάνω η αντιπολίτευση δεν βρήκε τίποτα το θετικό με αποτέλεσμα να τα καταψηφίσει! Αφού καταψηφίζει την αλλαγή τότε επιτρέπει και σε εμάς να πιστεύουμε ότι συμφωνεί με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα!
Συνεχίζουμε στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για έναν ΕΦΚΑ των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Για τον ΕΦΚΑ των πολλών και όχι των μειοψηφιών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα γιατί δεν πιστεύουν σε τίποτα.
Σήμερα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου ο ΕΦΚΑ αλλάζει σελίδα προς όφελος όλων μας».
Μια έκδοση για τις μεταρρυθμίσεις
Η διαΝΕΟσις διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «10 Μεταρρυθμίσεις Που Άλλαξαν την Ελλάδα» (περισσότερα εδώ)
Η συζήτηση, που θα μεταδοθεί αποκλειστικά διαδικτυακά, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 στον Πύργο Βιβλίων του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και θα μεταδοθεί ζωντανά. Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος, θα συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι δύο εκ των δέκα συγγραφέων του βιβλίου, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις. Για τη συμμετοχή σας στην βιβλιοπαρουσίαση εδώ .
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο