Συναισθηματικούς δεσμούς με «συναδέλφους» τους ρομπότ φαίνεται πως αναπτύσσουν εργαζόμενοι σε τομείς και εταιρείες που η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει ήδη στους χώρους εργασίας. Μάλιστα, μια ομάδα Αμερικανών και Κορεατών ερευνητών τονίζει ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της συνολικής «ποιότητας και απόδοσης» στις εν λόγω εταιρείες.

Σε μελέτη επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Μίσιγκαν (ΗΠΑ) και Sungkyunkwan (Νότια Κορέα), που παρουσιάζει το Russia Today, διαπιστώθηκε ότι σε περιπτώσεις όπου ένας εργαζόμενος είναι προσκολλημένος σε ένα ρομπότ εμφανίζεται συχνά ένα είδος νοοτροπίας «εμείς εναντίον των άλλων», με το ζεύγος ανθρώπου-μηχανής να ανταγωνίζεται την υπόλοιπη ομάδα αντί να συμβάλλει θετικά στις «ομαδικές σχέσεις και στην απόδοση».

Η εισαγωγή ρομπότ στον χώρο εργασίας μέχρι στιγμής έχει θεωρηθεί κυρίως ως θετική εξέλιξη, ενώ οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθεί, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη

Ο Λάιονελ Ρόμπερτ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ο Σανγκσέοκ Γιου, επίκουρος καθηγητής συστημάτων πληροφοριών διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να ανακαλύψουν πώς ο έντονος δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ επηρεάζει τη συνολική απόδοση.

Στην ποσοτική τυχαιοποιημένη εργαστηριακή μελέτη συμμετείχαν 88 εργαζόμενοι, χωρισμένοι σε 44 ομάδες με δύο ανθρώπους και δύο ρομπότ σε κάθε μία. Οι ομάδες είχαν την αποστολή να μετακινούν μπουκάλια από διαφορετικά σημεία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μετά το τέλος του πειράματος, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πώς αξιολόγησαν την απόδοσή τους και τη σύνδεσή τους με τους ανθρώπους και τους συνεργάτες τους ρομπότ. Αποδείχθηκε ότι, όταν οι άνθρωποι ανέπτυξαν ισχυρότερο δεσμό με τα ρομπότ, οι ομάδες των τεσσάρων (δύο άνθρωποι συν δύο μηχανές) ήταν πιθανό να χωριστούν περαιτέρω σε υποομάδες, γεγονός που υπονόμευσε εύλογα τη συνολική «ποιότητα και απόδοση» της ομάδας.

Το «αντίδοτο»

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης μια σειρά από διορθωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να προλάβουν μια τέτοια ανεπιθύμητη εξέλιξη. Οι συστάσεις βασίστηκαν στις εμπειρίες 112 ερωτηθέντων που αντιπροσωπεύουν διάφορες βιομηχανίες όπου οι άνθρωποι εργάζονται μαζί με ρομπότ.

Το συμπέρασμα ήταν ότι θα πρέπει να καταβληθούν ειδικές προσπάθειες για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν να προσκολληθούν σε μηχανές. Εάν αυτά τα ευρήματα επαληθευτούν, δραστηριότητες όπως κοινά πικνίκ και αθλητικές εκδηλώσεις για τους υπαλλήλους αποτελούν καλές πρακτικές για την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου