Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου ανακοίνωσε η Τουρκία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα ενημέρωσε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ».

Μια πρόγευση των προθέσεών του έδωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως έγραψε η Yenisafak, σε δηλώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης».

«Είμαστε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ακεραιότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και εκτιμούμε τον αγώνα του ουκρανικού λαού», είπε ο Ερντογάν, κατηγορώντας τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Καλεί σε διάλογο

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τις δύο πλευρές και από την δική του πλευρά δήλωσε ότι «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα» και «δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες» επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

Χτες, σε δήλωσή του το μεσημέρι της Κυριακής, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «πόλεμο» και ότι «θα εφαρμόσουν με διαφάνεια όλες τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ», παραπέμποντας πιθανότατα σε κλείσιμο των συνόρων.

Ο Τσαβούσογλου είπε, επίσης, ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα δεν πρέπει να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Fahrettin Altun, περιέγραψε την κατάσταση ως «πόλεμο» στη δήλωσή του για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Συνθήκη του Μοντρέ

Η Σύμβαση του Μοντρέ ή Συμβαση για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Straits),(τουρκικά: Montrö Boğazlar Sözleşmesi) είναι σύμβαση η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα