
Ρότα για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου βάζει το Υπερταμείο. Ποια ακίνητα ανήκουν όμως στο ελληνικό Δημόσιο, ποιος δημόσιος φορέας είναι ο διαχειριστής τους, πού βρίσκονται, αξιοποιούνται ή παραμένουν κενά, ποια είναι η αξία τους; Μέχρι σήμερα αυτές είναι οι ερωτήσεις του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς κανείς δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη δημόσια ακίνητη περιουσία. Τον γρίφο έχουν βάλει στόχο να λύσουν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταστρώσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης και αξιοποίησης.
Το πρώτο βήμα θα γίνει με την πρόσληψη ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου, τον οποίο αναζητά ήδη η ΕΕΣΥΠ μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την παροχή υψηλής ποιότητας εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε σχέση με τον Σχεδιασμό Ολιστικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, με βασικούς άξονες την προστασία, την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίησή της. Σύμφωνα δε με το Υπουργείο Οικονομικών, «κύριο στόχο της Στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία αποτελεί η μετάβαση της ελληνικής αγοράς ακινήτων από αναδυόμενη σε ώριμη».
Ο σύμβουλος καλείται να προσδιορίσει τις κύριες κατηγορίες ακινήτων με «στρατηγική σημασία» για το Δημόσιο, στις οποίες και θα εστιάσει το στρατηγικό σχέδιο για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίησή τους. Για τον λόγο αυτό η ανάλυση θα ακολουθήσει μια top-down προσέγγιση, ξεκινώντας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Γενική Διακυβέρνηση) και καταλήγοντας στους επιμέρους φορείς (Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., κτλ.).
Επίσης, θα εντοπίσει τα κύρια θεσμικά ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και άμεσης επίλυσης, ώστε οι προτάσεις που θα διατυπωθούν να ελαχιστοποιήσουν τους θεσμικούς κινδύνους και να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των ακινήτων στρατηγικής σημασίας.
Το αντικείμενο του εξειδικευμένου συμβούλου
Για να φτάσει στα παραπάνω, ο σύμβουλος θα ξεκινήσεις κάνοντας ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος, της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς ακινήτων, με έμφαση στην ευρωπαϊκή. Η ανάλυση θα εστιάζει σε βασικές κατηγορίες ακινήτων, όπως οικιστικά, γραφειακοί χώροι, καταστήματα, αποθηκευτικοί/βιομηχανικοί χώροι, τουριστικά ακίνητα κ.ά. Επίσης, θα αποτυπώσει το διεθνές και το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση ακινήτων, καταγράφοντας και τους βασικούς εγχώριους και διεθνείς παίκτες, καθώς και τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης.
Θα αποτυπώσει ακόμη την υφιστάμενη κατάσταση, χαρτογραφώντας πλήρως τους δημόσιους φορείς που διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που διαθέτουν και το μοντέλο διαχείρισης, προκειμένου να εντοπίσει κενά ή εμπόδια. Για να γίνει αυτό, θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν τα υφιστάμενα μητρώα ακινήτων που διατηρούν οι φορείς, καθώς και τα στοιχεία που καταχωρούνται ανά ακίνητο, όπως κατηγορία, θέση, επιφάνεια, ιδιοκτησιακό και πολεοδομικό καθεστώς κλπ.
Στο πλαίσιο των προτάσεων που θα κάνει ο σύμβουλος, θα διαμορφωθούν και τεχνικές λύσεις και οδηγίες για τη βελτίωση του Ενιαίου Μητρώου ακινήτων της Δημόσιας Περιουσίας, με την διαλειτουργικότητα, για παράδειγμα, των υφιστάμενων μητρώων και βάσεων δεδομένων, καθώς και την ψηφιοποίηση των αναλογικών αρχείων των διαφόρων φορέων.
Την ανάθεση του έργου, μέγιστου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, θα κάνει η ΕΕΣΥΠ και τον συντονισμό το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία, τη συλλογή και αποστολή όλων των πρωτογενών δεδομένων και απαιτούμενων πληροφοριών. Επίσης, θα αναλάβει την οργάνωση συναντήσεων μεταξύ του συμβούλου και των επιλεγμένων φορέων του Δημοσίου που θα συμμετάσχουν στο έργο. Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 3 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους ως και τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022, στις 5 το απόγευμα.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς