Αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας.

Πλέον τα συστήματα ψύξης του αναλωμένου πυρηνικού υλικού και άλλων αποβλήτων που βρίσκονται στην περιοχή λειτουργούν ξανά κανονικά, χωρίς να χρειάζεται η χρησιμοποίηση εφεδρικών συστημάτων παροχής ισχύος.

Μετά τις ζημιές που υπέστη δίκτυο μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης προς την εγκατάσταση, κατά την εισβολή της Ρωσίας, οι ουκρανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας λόγο μη επαρκούς ψύξης των επικίνδυνων υλικών.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που είχε διακοπεί την Τετάρτη. Την πληροφορία μετέδωσε το Reuters.

Αρκετές ώρες αργότερα ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι η Υπηρεσία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορίας περί σύνδεσης της πυρηνικής εγκατάστασης στο ηλεκτρικό δίκτυο της Λευκορωσίας.

Αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να επιτρέψει σε ουκρανική ομάδα επισκευής να προσεγγίσει τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Καύσιμο για 48 ώρες»

Την αποσύνδεση των εγκαταστάσεων του Τσερνόμπιλ από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ο διαχειριστής του δικτύου, Ukrenergo.

Η εξέλιξη αυτή είχε γεννήσει φόβους για διαρροή ραδιενέργειας, καθώς η αποσύνδεση των εγκαταστάσεων από το δίκτυο έθεσε σε κίνδυνο την ψύξη του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και άλλων αποβλήτων που παραμένουν στο Τσερνόμπιλ, παρότι ο σταθμός δεν λειτουργεί.

«Λόγω στρατιωτικών ενεργειών των Ρώσων κατακτητών ο πυρηνικός σταθμός στο Τσερνόμπιλ αποσυνδέθηκε πλήρως από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πυρηνικός σταθμός δεν έχει τροφοδοσία ρεύματος», είχε ανακοινώσει την Τετάρτη η Ukrenergo, σημειώνοντας ότι οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης είχαν ενεργοποιηθεί, αλλά το καύσιμο θα διαρκούσε για μόλις 48 ώρες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε την Τετάρτη κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία για να επιτραπούν επισκευές στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Η έκκληση Κουλέμπα

«Το μόνο ηλεκτρικό δίκτυο που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις (της περιοχής) που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός είναι κατεστραμμένο», έγραψε στο Twitter. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει επειγόντως από τη Ρωσία να παύσει το πυρ και να επιτρέψει στις μονάδες επισκευής να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος».

Προειδοποίησε ότι τα καύσιμα στις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ τελειώσουν, «τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανές τις διαρροές ραδιενέργειας. Ο βάρβαρος πόλεμος του Πούτιν θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας