
Μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, η είδηση ήταν λίγο στο περιθώριο: απορρίφθηκε άλλη μια προσφυγή που έχει κάνει ο Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον Βρετανικών δικαστηρίων για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Για να μας θυμίσει μια υπόθεση που αφορά τον πυρήνα του δικαιώματος στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση.
Ένα δικαίωμα που σήμερα διακυβεύεται ακόμη περισσότερο, αντιμέτωποι με έναν πόλεμο, στην καρδιά της Ευρώπης, που καλύπτεται από έναν συνδυασμό ανάμεσα στην προπαγάνδα και τη λογοκρισία. Από όλες τις πλευρές.
Το «έγκλημα» του Ασάνζ ήταν ότι για άλλους πολέμους, αυτούς των ΗΠΑ, έσπασε το φαύλο κύκλο της απόκρυψης, δημοσιοποιώντας όλα αυτά τα στοιχεία που έδειχναν τι πραγματικά συνέβαινε.
Για εμάς που πιστεύουμε στην ερευνητική δημοσιογραφία και στο αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει την αλήθεια, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια «προστασίας των μυστικών του κράτους», το Wikileaks, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά ο Ασάνζ ήταν μια από τις μεγαλύτερες προσφορές που έγιναν.
Ήταν ο ορισμός της πρόσβασης στην πληροφορία και της αντικειμενική ενημέρωσης: να μπορεί όχι μόνο ο δημοσιογράφος αλλά και ο πολίτης να μπορεί να πάει και να δει όλα αυτά που δεν του επέτρεπαν να δει.
Γι’ αυτόν τον λόγο και οι πολύχρονες διώξεις και η προσπάθεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να καταδικαστεί σε βαριά ποινή είναι στην πραγματικότητα μια δίωξη σε βάρος της ίδιας της ελευθεροτυπίας.
Μια δίωξη σε βάρος του δικαιώματος της δημοσιογραφίας να κάνει πραγματικά τη δουλειά της, δηλαδή να αποκαλύπτει όλα αυτά που η εξουσία θέλει να παραμείνουν κρυφά.
Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που ζητούν επιτέλους να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, για να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που ξέρει καλά να κάνει: να φέρνει στο φως όσα οι εξουσίες αυτού του κόσμου θέλουν να μην τα μάθουμε ποτέ, ενώ πρέπει να τα μάθουμε.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα