Σαουδάραβες και Κινέζοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για την τιμολόγηση ενός μέρους από τις πωλήσεις πετρελαίου της χώρας του Κόλπου σε γουάν αντί σε δολάρια ή ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι δύο χώρες συζητούσαν κατά διαστήματα το θέμα εδώ και έξι χρόνια, αλλά οι συνομιλίες φέρονται να έχουν ενταθεί το 2022, με το Ριάντ να είναι δυσαρεστημένο για τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και την έλλειψη υποστήριξης για τη στρατιωτική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στη γειτονική Υεμένη.

Η Κίνα αγοράζει περισσότερο από το 25% του πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία. Εάν τιμολογηθεί σε γουάν, αυτές οι πωλήσεις θα ενίσχυαν τη θέση του κινεζικού νομίσματος. Οι Σαουδάραβες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε γουάν, γνωστά ως petroyuan, στην τιμολόγηση της Aramco.

Θα ήταν μια μεγάλη στροφή για τη Σαουδική Αραβία να τιμολογήσει ακόμη και ένα μέρος από τα περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα οποία ανέρχονται οι εξαγωγές αργού της σε οτιδήποτε άλλο εκτός από δολάριο. Η πλειονότητα των παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου -περίπου το 80%- γίνεται σε δολάρια και οι Σαουδάραβες ανταλλάσσουν πετρέλαιο αποκλειστικά σε δολάρια από το 1974, σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση Νίξον που περιλάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας για το βασίλειο.

Η Κίνα εισήγαγε συμβόλαια πετρελαίου σε τιμές γουάν το 2018 ως μέρος των προσπαθειών της να καταστήσει το νόμισμά της εμπορεύσιμο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν έχουν επηρεάσει την κυριαρχία του δολαρίου στην αγορά πετρελαίου. Για την Κίνα, η χρήση δολαρίων έχει γίνει ένας κίνδυνος που τονίζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή