Περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέσω IPO σε όλο τον κόσμο το 2022, ποσό μειωμένο κατά 70% από 219 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Bloomberg αυτό θέτει την παγκόσμια αγορά IPO σε πτωτική τροχιά προς τα χαμηλότερα τριμηνιαία έσοδα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.

Ωστόσο, κάποιες εταιρείες όπως ο πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Plenitude και η επιχείρηση φροντίδας δέρματος Galderma έχουν λάβει θέσεις για να τεστάρουν την όρεξη των επενδυτών για τις νέες μετοχές τους επόμενους μήνες.

Οι εισαγωγές στο χρηματιστήριο σημείωσαν ρεκόρ το 2021, καθώς τα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης τροφοδότησαν την άνοδο των παγκόσμιων μετοχών σε υψηλά όλων των εποχών.

Τι τρομάζει τις αγορές

Τώρα όμως, το σκηνικό διαφοροποιείται, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και τους επενδυτές να τρομάζουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτή μπορεί να είναι η χειρότερη περίοδος των τελευταίων 5 ετών λόγω του κλίματος της αγοράς», δήλωσε ο Li Hang, αναλυτής στη χρηματιστηριακή CLSA.

Τα αυξανόμενα επιτόκια σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς έχουν ωθήσει τους traders να απομακρυνθούν από εταιρείες με υπερβολικές προβλεπόμενες χρεώσεις προόδου αλλά συγκριτικά ελάχιστες όσον αφορά το σημερινό εισόδημα — τη μορφή των μετοχών που κυριαρχούν στην αγορά IPO.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, ένας ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης αναμενόμενων διακυμάνσεων της αγοράς, εκτινάχθηκε πάνω από το 30 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και κινείται κατά μέσο όρo φέτος στο 26, υποδηλώνοντας ότι οι IPO είναι πιθανό να είναι πολύ επικίνδυνες ως προς τη χρηματοδότηση για να αποκτήσουν επαρκή όρεξη.

Οι άγριες διακυμάνσεις της αγοράς έχουν μειώσει τις IPO από τη Νέα Υόρκη στο Νέο Δελχί.
Ωστόσο, έχουν αρχίσει δειλά και διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για αλλαγή του κλίματος εντός του δεύτερου τριμήνου.

Το ρεκόρ του 2021

Πέρυσι οι δημόσιες εγγραφές σε όλο τον κόσμο κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ συγκεντρώνοντας συνολικά 594 δισ. δολάρια. Επίδοση που αποδίδεται στο θετικό κλίμα στις αγορές και την εκτίναξη των χρηματιστηριακών δεικτών κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Αν και πολλές από τις νεοεισαχθείσες μετοχές δεν ακολούθησαν το χρηματιστηριακό ράλι.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Refinitiv, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν φέτος συνολικά 2.097 IPOs (στα οποία δεν περιλαμβάνονται εισαγωγές μέσω εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού SPACs), που συγκέντρωσαν 402 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση ύψους 51% σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, πέρυσι.

Συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων εγγραφών μέσω SPACs, η αξία των φετινών IPOs εκτινάσσεται στα 594 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Dealogic. Σημειωτέον πως οι εισαγωγές με εταιρείες «κέλυφη» αφορούσαν, πάντως, σχεδόν αποκλειστικά το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ατμομηχανή ο τεχνολογικός κλάδος

Σε επίπεδο κλάδων, την μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσίασε ο τεχνολογικός κλάδος και ο υγειονομικός. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 426 δημόσιες εγγραφές στον τεχνολογικό κλάδο και 332 στον ευρύτερο κλάδο της υγείας, κάτι που σημαίνει πως από κοινού είχαν την μερίδα του λέοντος αναλογώντας περίπου στο 42% του συνολικού αριθμού των IPOs.

Όσον αφορά τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον, ξεχωρίζει μακράν η εισαγωγή της ανερχόμενης εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive Inc. που συγκέντρωσε πάνω από 12 δισ. δολάρια κατά το ντεμπούτο της, το Νοέμβριο. Μάλιστα, το IPO της Rivian ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο από την εισαγωγή της κινεζικής Alibaba Group Holding, το 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές