Μεγάλες προκλήσεις προκαλεί για την ελληνικό οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια προκαλούν ράλι πληθωρισμού και σε συνδυασμό με τις κυρώσεις δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για την ανάπτυξη απειλώντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη οι τιμές των υγρών καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ρεύματος σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας προβληματικό στο οικονομικό επιτελείο.
Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει τώρα η Ελλάδα στην οικονομία θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο που διοργανώνει την Τρίτη ο Οικονομικός Ταχυδρόμος με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες αφού το σοκ στην οικονομία, από τα τρόφιμα και την ενέργεια, μέχρι τις μέχρι τις πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά υλικά και τα μέταλλα αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήλθε να δυναμιτίσει μια ήδη εύθραυστη κατάσταση καθώς οι τιμές ήταν ήδη βεβαρημένες μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Covid-19 εκτός από το μεγάλο υγειονομικό και κοινωνικό κόστος δημιούργησε μεταξύ άλλων σημαντικά προβλήματα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήλθε τώρα να δώσει καίριο πλήγμα στις προσπάθειες ανάκαμψης.
Νέες ανατιμήσεις ενόψει
Ήδη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 5,8% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, ενώ στην Ελλάδα οι αυξήσεις στις τιμές ανήλθαν σε 6,3% σε ετήσια πάντα βάση. Για το άμεσο μέλλον οι φόβοι για νέες ανατιμήσεις προδιαγράφονται μεγαλύτεροι, καθώς τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλήσουν στους καταναλωτές νέες αυξήσεις, κυρίως στα καύσιμα και τα τρόφιμα.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύτηκαν έως τα 130 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ιλιγγιώδη αύξηση που ανέρχεται πλέον σε ορίζοντα 12μήνου στο 75%. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερπενταπλασιαστεί με τις διακυμάνσεις στις τιμές να είναι συνεχείς. Με την Ουκρανία σε συνδυασμό με τη Ρωσία να αποτελούν μεταξύ άλλων βασικό παραγωγό αλεύρων για όλο τον κόσμο, οι προοπτικές για ανατιμήσεις είναι παραπάνω από ορατές.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο, βασικός προμηθευτής μετάλλων ανά τον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 25% των αποστολών σιταριού του πλανήτη. της ναύλωσης και της ασφάλισης πλοίων για τη μεταφορά τέτοιων φορτίων από ρωσικά λιμάνια. Λόγω της γενικότερης κατάστασης και των συγκρούσεων που συνεχίζονται, οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν ήδη φρενάρει και αυξάνονται οι φόβοι ότι τα προβλήματα του εφοδιασμού σε διάφορα προϊόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Για το λόγο αυτό το χάος στην αγορά ενέργειας, τροφίμων πρώτων υλών και βιομηχανικών υλικών που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία θα επηρεάσει άμεσα στην παγκόσμια οικονομία, πυροδοτώντας ελλείψεις στη βιομηχανία και επιταχύνοντας τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Είναι ενδεικτικό ότι το αλουμίνιο και το νικέλιο, με πολύ μεγάλη παραγωγή στη Ρωσία, καταγράφουν πολύ μεγάλες αυξήσεις. Το ράλι του αλουμινίου φτάνει σε διάστημα έτους πάνω από το 66% εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος κατασκευής σειράς προϊόντων. Το νικέλιο καταγράφει αύξηση 37% στο 12μηνο, ενώ ανοδικά κινείται και ο χάλυβας. Μεγάλες είναι επίσης οι αυξήσεις μεταξύ άλλων σε κασσίτερο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κοβάλτιο. Το λίθιο, βασικό στοιχείο για την κατασκευή μπαταριών οχημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών, έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 600% από τις αρχές του έτους. Οι αυξήσεις αυτές επιταχύνθηκαν τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου.
Σημείωση:
«Ο Κόσμος που Αλλάζει»:
Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)
Latest News
Δέκα μάνατζερ και τραπεζίτες δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο - Οι προτάσεις στο OT FORUM
Την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας υπογράμμισαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το OT FORUΜ
Εντός Δεκεμβρίου η άδεια αποθήκευσης CO2 για τον Πρίνο – Οι ευκαιρίες για βιομηχανία και ναυτιλία
Επιδοτήσεις ύψους μισού δισ. ευρώ για δέσμευση 3,4 εκατ. τόνων CO2 έχει εξασφαλίσει η ελληνική βιομηχανία
OT FORUM: Η παραγωγικότητα «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις
Η ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική οικονομία υπογραμμίστηκε από κορυφαίους ομιλητές στο πλαίσιο του OT FORUM
ΟΤ FORUM: Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση κλειδί για την ανάπτυξη
Τι είπαν στο 4o ΟΤ FORUM ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος (OTS), ο Δημήτρης Καπέλλος (Globalsat Energis) και ο Διονύσιος Ανάργυρος (Greenvolt Next)
Πώς θα αντιμετωπίσει τουρισμό και Airbnb ο Δούκας στην Αθήνα - Τι είπε στο ΟΤ FORUM
Ο κ. Δούκας είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, δεν υπάρχει γενικευμένος υπερτουρισμός στην Αθήνα
OT FORUM: Τι χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία – Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Για τη βιομηχανία μίλησαν στο ΟΤ FORUM ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπό το πρίσμα BofA - Goldman Sachs
Αναλυτές των δύο κορυφαίων τραπεζών αναλύουν στο ΟΤ FORUM το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας
Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ
«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM - Μίλησε για όλους και για όλα - Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του
ΟΤ FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Έπεσε η αυλαία
Ολοκληρώθηκε το 4ο ΟΤ FORUM, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας