Μεγάλες προκλήσεις προκαλεί για την ελληνικό οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια προκαλούν ράλι πληθωρισμού και σε συνδυασμό με τις κυρώσεις δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για την ανάπτυξη απειλώντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη οι τιμές των υγρών καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ρεύματος σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας προβληματικό στο οικονομικό επιτελείο.

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει τώρα η Ελλάδα στην οικονομία θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο που διοργανώνει την Τρίτη ο Οικονομικός Ταχυδρόμος με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες αφού το σοκ στην οικονομία, από τα τρόφιμα και την ενέργεια, μέχρι τις μέχρι τις πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά υλικά και τα μέταλλα αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήλθε να δυναμιτίσει μια ήδη εύθραυστη κατάσταση καθώς οι τιμές ήταν ήδη βεβαρημένες μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Covid-19 εκτός από το μεγάλο υγειονομικό και κοινωνικό κόστος δημιούργησε μεταξύ άλλων σημαντικά προβλήματα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήλθε τώρα να δώσει καίριο πλήγμα στις προσπάθειες ανάκαμψης.

Νέες ανατιμήσεις ενόψει

Ήδη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 5,8% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, ενώ στην Ελλάδα οι αυξήσεις στις τιμές ανήλθαν σε 6,3% σε ετήσια πάντα βάση. Για το άμεσο μέλλον οι φόβοι για νέες ανατιμήσεις προδιαγράφονται μεγαλύτεροι, καθώς τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλήσουν στους καταναλωτές νέες αυξήσεις, κυρίως στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύτηκαν έως τα 130 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ιλιγγιώδη αύξηση που ανέρχεται πλέον σε ορίζοντα 12μήνου στο 75%. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερπενταπλασιαστεί με τις διακυμάνσεις στις τιμές να είναι συνεχείς. Με την Ουκρανία σε συνδυασμό με τη Ρωσία να αποτελούν μεταξύ άλλων βασικό παραγωγό αλεύρων για όλο τον κόσμο, οι προοπτικές για ανατιμήσεις είναι παραπάνω από ορατές.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο, βασικός προμηθευτής μετάλλων ανά τον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 25% των αποστολών σιταριού του πλανήτη. της ναύλωσης και της ασφάλισης πλοίων για τη μεταφορά τέτοιων φορτίων από ρωσικά λιμάνια. Λόγω της γενικότερης κατάστασης και των συγκρούσεων που συνεχίζονται, οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν ήδη φρενάρει και αυξάνονται οι φόβοι ότι τα προβλήματα του εφοδιασμού σε διάφορα προϊόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Για το λόγο αυτό το χάος στην αγορά ενέργειας, τροφίμων πρώτων υλών και βιομηχανικών υλικών που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία θα επηρεάσει άμεσα στην παγκόσμια οικονομία, πυροδοτώντας ελλείψεις στη βιομηχανία και επιταχύνοντας τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Είναι ενδεικτικό ότι το αλουμίνιο και το νικέλιο, με πολύ μεγάλη παραγωγή στη Ρωσία, καταγράφουν πολύ μεγάλες αυξήσεις. Το ράλι του αλουμινίου φτάνει σε διάστημα έτους πάνω από το 66% εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος κατασκευής σειράς προϊόντων. Το νικέλιο καταγράφει αύξηση 37% στο 12μηνο, ενώ ανοδικά κινείται και ο χάλυβας. Μεγάλες είναι επίσης οι αυξήσεις μεταξύ άλλων σε κασσίτερο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κοβάλτιο. Το λίθιο, βασικό στοιχείο για την κατασκευή μπαταριών οχημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών, έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 600% από τις αρχές του έτους. Οι αυξήσεις αυτές επιταχύνθηκαν τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου.

Σημείωση:  

«Ο Κόσμος που Αλλάζει»: 

Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
Beyond 2024 – Μαστρογεωργίου: Η Ελλάδα έχει  μπει στο κάδρο των διεθνών πρωτοβουλιών για ΑΙ
Beyond |

Μαστρογεωργίου: Η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο των διεθνών πρωτοβουλιών για ΑΙ

Χρειάζεται να σπάσουν τα στεγανά φόβου, άγνοιας και επιφυλακτικότητας, είπε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης