Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης των προγραμμάτων στήριξης και πέρα ​​από αυτό το καλοκαίρι, εάν η οικονομία της ευρωζώνης πέσει σε «βαθιά ύφεση» λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ζώνης του ευρώ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα τόνωσης της αγοράς ομολόγων PEPP, αυτό το καλοκαίρι και θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία λίγο καιρό μετά, καθώς αντιμετωπίζει μια ξαφνική άνοδο του πληθωρισμού.

Ο Σνάμπελ, το πιο επιθετικό από τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διοικούν την ΕΚΤ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα «άφησε την πόρτα μισάνοιχτη» σε περίπτωση που τα γεγονότα πάρουν στροφή προς το χειρότερο για την ευρωζώνη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και άλλες πρώτες ύλες. υλικά.

«Εάν τώρα πέσουμε σε βαθιά ύφεση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε», είπε σε γερμανική διαδικτυακή εκπομπή.

«Διαφορετικά, θα τερματίσουμε τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο και μόλις το κάνουμε αυτό, μπορούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Μάντις Μιούλερ, ένα άλλο γεράκι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξη στο Politico ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της μόνο εάν υπάρξει «δραματική αλλαγή» στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Ο Πορτογάλος ομόλογός του Μάριο Σεντένο, εκ των μετριοπαθών, προειδοποίησε ότι «η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και αναλογικά στο τέλος αυτού του έτους».

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι αναμένει η οικονομία της ευρωζώνης να επεκταθεί κατά 3,7% φέτος και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και αν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία ή αν η προσφορά εξαντληθεί και οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατασχεθούν.

Η κεντρική τράπεζα για τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ βλέπει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της στο 2% φέτος και το επόμενο σε οποιοδήποτε σενάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή