Το δημόσιο χρέος έχει αναχρηματοδοτηθεί πλήρως με πολύ χαμηλά επιτόκια, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο OT Forum, υπογραμμίζοντας ότι το μέσο επιτόκιο είναι 1,4% με 1,5%, χαμηλότερο ακόμα και από την Ιταλία ή την Πορτογαλία.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι μπορεί οριακά το 10ετές ομόλογο να  έχει επιτόκιο 2,7%, ωστόσο αυτό προσθέτει πολύ λίγο στο γενικότερο χρέος.

Εξήγησε ότι όταν έχεις ένα μέσο αποτελεσματικό επιτόκιο γύρω στο 1,4% και ανάπτυξη περίπου στο 4%,το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας»  το οποίο υπήρχε όταν ήταν μεγάλο το χάσμα μεταξύ δανεισμού και ανάπτυξης, σήμερα λειτουργεί προς όφελός μας.

«Έχουμε μάθει το μάθημά μας» υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ανεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «εθνικός στόχος» είναι η απόκτηση  επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό: «Έφτασε ο χρόνος να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος», είπε, προσθέτοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ανεξαρτησία:

«Σήμερα ζητάμε διαρκώς εξαιρέσεις από την ΕΚΤ, τις οποίες μας τις δίνει» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι μας έβαλε κάτω  από την ομπρέλα της παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα και «μας είπε ότι μέχρι το 2024 θα αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα κι έτσι θα μπορούν οι τράπεζες να τα χρησιμοποιούν για να παίρνουν δάνεια.

Τόνισε επίσης, ότι όταν μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα επενδυτές που σήμερα έχουν περιορισμούς λόγω αυτού του γεγονότος, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, θα έρθουν στη χώρα μας, θα τονωθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, θα έρθει μεγάλη ροή επενδύσεων και θα ωφεληθούν τόσο το δημόσιο όσο και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News