Το σήμα ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε χθες Τρίτη 29 Μαρτίου, στο πρώτο Forum, του Οικονομικού Ταχυδρόμου, αφήνοντας παράλληλα -εμμέσως πλην σαφώς- να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει το 80% των προεκλογικών της δεσμεύσεων προσθέτοντας: «Έχουμε ακόμα 15 μήνες μπροστά μας, μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023».

Εκλογικός νόμος

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, ερωτήθη για το αν στην πορεία προς τις κάλπες σχεδιάζει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

«Ποιον να αλλάξω; Αφού έχουμε εκλογικό νόμο. Μου λέτε αν θα αλλάξω ξανά τον εκλογικό νόμο» είπε κατηγορηματικά και πρόσθεσε: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Γιατί τον αλλάξαμε; Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα».

Η αυτοδυναμία και οι συνεργασίες

Υπογράμμισε δε, ότι έχουμε  εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας: «Άρα, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέλουμε να διεκδικήσουμε. Και αυτό τον στόχο, εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία: «Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις, δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας» διεμήνυσε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το παράθυρο για συνεργασίες:

«Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση».

Το έργο και κρίσεις

Μάλιστα είπε ότι ότι όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία, η κυβέρνηση θα προβάλει το έργο της στον ελληνικό λαό: «Θα είναι ένα έργο το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα στις συγκυρίες, τις πρωτοφανείς, που περάσαμε. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά που να διαχειρίστηκε περισσότερες κρίσεις. Από τον Έβρο, μέχρι την πανδημία, μέχρι την κρίση με την Τουρκία και τώρα έναν πόλεμο με πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες».

Ταυτόχρονα, τόνισε, η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της «διότι -όπως σας είπα- η Ελλάδα αλλάζει». Και ο στόχος η Ελλάδα να γίνει μία χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, παραμένει στόχος τον οποίον πιστεύω πολύ βαθιά μέσα μου. Και είναι ένας στόχος που από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM