Σε οριστική αναστολή των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έχουν προχωρήσει Αυστραλία, Βρετανία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, παραμένει διχασμένη. Μέχρι στιγμής, τα 27 μέλη του μπλοκ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε εμπάργκο, με τη Γερμανία να κάνει λόγο για βιαστικά βήματα που θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση και ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, να αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε απαγορεύσεις.

Η Γερμανία, ωστόσο, έχει ήδη μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και έχει στόχο να τις καταργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πολλές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν ήδη σταματήσει οικειοθελώς να προμηθεύονται ρωσικό αργό για να αποφύγουν ζημιά στη φήμη τους ή πιθανές νομικές περιπέτειες.

Ινδία και Κίνα

Από την άλλη, η Ινδία και η Κίνα, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας, συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό αργό.

Δελεασμένη από τις μεγάλες εκπτώσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε ρωσικές οντότητες, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη Φεβρουαρίου – σε σύγκριση με τα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια που εισήγαγε ολόκληρο το 2021.

Το Reuters δημιούργησε μία λίστα με τις χώρες της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αργό.

Αναλυτικά:

NEFTOCHIM BURGAS

Το βουλγαρικό διυλιστήριο που ανήκει στη ρωσική Lukoil συνεχίζει να διυλίζει ρωσικό αργό – που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται.

MIRO

Το ρωσικό αργό συνεχίζει να αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Γερμανίας, το Miro, το οποίο ανήκει κατά 24% στη Rosneft.

PCK SCHWEDT

Το γερμανικό διυλιστήριο PCK Schwedt, που ανήκει κατά 54% στη Rosneft, λαμβάνει ρωσικό αργό μέσω του αγωγού Druzhba.

PERTAMINA

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ινδονησίας PT Pertamina εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς αργού πετρελαίου από τη Ρωσία καθώς αναζητά πετρέλαιο για ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διυλιστήριό της.

LEUNA

Το διυλιστήριο Leuna στην ανατολική Γερμανία, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην TotalEnergies, τροφοδοτείται επίσης με ρωσικό αργό από τον αγωγό Druzhba.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελλάδας βασίζεται στο ρωσικό αργό για περίπου το 15% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται. Η εταιρεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξασφάλισε πρόσθετες προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία.

ISAB

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας, που ανήκει στην ελβετική Litasco SA που ελέγχεται από τη Lukoil, επεξεργάζεται πετρέλαιο που προέρχεται από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

MOL

Ο ουγγρικός όμιλος πετρελαίου, ο οποίος διαχειρίζεται τρία διυλιστήρια στην Κροατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό μέσω του αγωγού Druzhba, καθώς και προϊόντα διύλισης, δήλωσε πηγή της εταιρείας στο Reuters.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται στις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ZEELAND REFINERY

Το ολλανδικό διυλιστήριο, που ανήκει κατά 45% στη Lukoil, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν χρησιμοποιεί ρωσικό αργό πετρέλαιο.

ROTTERDAM REFINERY

Η Exxon Mobil αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το διυλιστήριο ιδιοκτησίας της στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας επεξεργάζεται ρωσικό αργό πετρέλαιο.

HINDUSTAN PETROLEUM

Το κρατικό διυλιστήριο της Ινδίας αγόρασε 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τα Ουράλια που θα παραδοθούν τον Μάιο, ανέφεραν πηγές την προηγούμενη εβδομάδα.

INDIAN OIL CORP

Το κορυφαίο διυλιστήριο της Ινδίας στις 23 Μαρτίου αγόρασε 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα Ουράλια που θα παραδοθούν τον Μάιο από τη Vitol, ανέφεραν εμπορικές πηγές. Αυτή είναι η δεύτερη αγορά πετρελαίου από τα Ουράλια από από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία έχει συμβόλαιο με τη Rosneft που της δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει έως και 2 εκατομμύρια τόνους, που ισοδυναμούν με περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα Ουράλια, το 2022.

NAYARA ENERGY

Το ινδικό ιδιωτικό διυλιστήριο, που ανήκει εν μέρει στη ρωσική Rosneft, αγόρασε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα Ουράλια,  από την Trafigura.

Οι εταιρείες που «γύρισαν την πλάτη» στη Ρωσία

BP

Η βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός που εγκαταλείπει το μερίδιό της στη Rosneft, δεν θα συνάψει νέες συμφωνίες με ρωσικές οντότητες εκτός εάν είναι «απαραίτητες για τη διασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών».

ENEOS

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιαπωνίας σταμάτησε να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, ενώ ορισμένα φορτία από προηγούμενες συμφωνίες θα φτάσουν στην Ιαπωνία περίπου μέχρι τον Απρίλιο.

ENI

Ο ενεργειακός όμιλος που ανήκει κατά 30,3% στην ιταλική κυβέρνηση, αναστέλλει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Δεν θα χρησιμοποιείται ρωσικό πετρέλαιο στο γερμανικό διυλιστήριο της Bayernoil, στο οποίο συμμετέχουν η Eni και η Rosneft.

EQUINOR

Η κατά πλειοψηφία κρατική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας σταμάτησε να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο καθώς τερματίζει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

GALP

Η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέστειλε όλες τις νέες αγορές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία ή ρωσικές εταιρείες.

GLENCORE

Η παγκόσμια εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας, η οποία κατέχει μερίδιο 0,57% στη Rosneft, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει των προηγουμένως υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά «δεν θα εμπλακεί σε καμία νέα εμπορική δραστηριότητα σε σχέση με εμπορεύματα ρωσικής προέλευσης, εκτός εάν δοθούν οδηγίες από τις αρμόδιες κρατικές αρχές».

NESTE

Το φινλανδικό διυλιστήριο έχει υπογράψει συμβόλαια ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν συνάπτει νέες συμφωνίες προμήθειας.

PKN Orlen

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Πολωνίας δεν έχει αγοράσει αργό από τα Ουράλια στην αγορά spot από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή, ενώ έχει αγοράσει μερικά φορτία από τη Νορβηγία.

Ωστόσο η εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται διυλιστήρια στη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, αγοράζει αργό στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας που έχουν υπογραφεί προηγουμένως με τις ρωσικές Rosneft και Tatneft.

PREEM

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Σουηδίας, που ανήκει στον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο Μοχάμεντ Χουσεΐν αλ-Αμούντι, έχει «παγώσει» τις νέες παραγγελίες ρωσικού αργού, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των αγορών του, αντικαθιστώντας το με ποσότητες από τη Βόρεια Θάλασσα.

REPSOL

Η ισπανική εταιρεία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο στην αγορά spot.

SHELL

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό και θα απεξαρτηθεί σταδιακά από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

TOTALENERGIES

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία δεν θα υπογράψει νέα συμβόλαια, υποσχόμενη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

VARO ENERGY

Το ελβετικό διυλιστήριο, το οποίο κατέχει το 51,4% του γερμανικού διυλιστηρίου Bayernoil, ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να συνάψει νέες συμφωνίες για την αγορά ρωσικού αργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή