Η Φορολογική Διοίκηση τα τελευταία χρόνια δείχνει να εμπιστεύεται όλο και περισσότερο τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους με την εφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμπλήρωση και υποβολή φορολογικής δήλωσης χωρίς να χρειάζεται κάποιος να καταθέσει μία σειρά δικαιολογητικών. Ο λόγος προφανής: Πλέον με τα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων εισοδήματα και δαπάνες καταγράφονται σε ετήσια βάση και αν κάποιος θέλει να παίξει με την τύχη του και να ρισκάρει να δηλώσει λιγότερα έσοδα και περισσότερες δαπάνες για να του μειωθεί ο φόρος μάλλον θα χάσει.
Το γεγονός αυτό, οι 8.700.000 φορολογούμενοι που διαθέτουν ΑΦΜ και υποχρεούνται κάθε χρόνο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, το έχουν εμπεδώσει και σε γενικές γραμμές ό,τι δηλώνουν αυτό είναι.
Τα δύο τελευταία χρόνια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εφαρμόζει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό που βάζει πολλούς είναι η αλήθεια στον πειρασμό να παρανομήσουν αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν το κάνουν ή όσοι το πράττουν πραγματικά ρισκάρουν να πληρώσουν πρόστιμα υπέρογκα και να υποστούν και ποινικές κυρώσεις αν εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα.
Πρόκειται για τη δυνατότητα να θέσει κάποιος το όχημά του σε ακινησία χωρίς να χρειάζεται να πάει στην εφορία και να καταθέσει τις πινακίδες. Αρκεί το ΙΧ να μείνει σταθμευμένο σε κάποιο ιδιόκτητο ή νοικιασμένο χώρο (όχι στο δρόμο) με τις πινακίδες να βρίσκονται κανονικά πάνω στο όχημα.
Το ρίσκο να κυκλοφορήσει κάποιος το αυτοκίνητο για το οποίο έχει καταθέσει πινακίδες είναι τεράστιο. Κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει και τις 30.000 ευρώ, να του πάρουν το δίπλωμα για πολλά χρόνια και το βασικότερο αν εμπλακεί σε κάποιο δυστύχημα επειδή το όχημα θα είναι και ανασφάλιστο να κινδυνεύει να μπει φυλακή.
Είναι βέβαιο πως κάποιοι έχουν μπει στον πειρασμό να το κυκλοφορήσουν αλλά τελικά δεν το πράττουν, ενώ κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι θέλουμε να πιστεύουμε, χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το όχημά τους ενώ φαίνεται ότι έχουν καταθέσει πινακίδες και είναι ανασφάλιστο.
Σε ερώτημα που θέσαμε σε αρμόδιο παράγοντα της φορολογικής αρχής για το «πώς αποφασίσατε να προσφέρετε τέτοιο δέλεαρ σε κάποιον να δηλώνει ότι έχει καταθέσει πινακίδες και αυτός στη συνέχεια να μπορεί να το κυκλοφορήσει με τις πινακίδες κανονικά τοποθετημένες απάντησε χωρίς δισταγμό», απάντησε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει αν το κράτος δεν εμπιστεύεται τον πολίτη και ο πολίτης δεν εμπιστεύεται το κράτος».
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που αυτή έχει διαταραχθεί. Πάντως, ο ίδιος παράγοντας υποστηρίζει ότι και το ρίσκο που θα πάρει κάποιος είναι τόσο μεγάλο που – στην τελική – δεν αξίζει να το λάβει για να γλιτώσει 600 ή 800 ευρώ τέλη κυκλοφορίας. Κατά συνέπεια η εφορία έχει βάλει στη ζυγαριά την εμπιστοσύνη και το ρίσκο και φαίνεται να κερδίζει το πρώτο.
Άλλωστε εδώ και μερικές ημέρες που έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για να προχωρήσει κάποιος σε άρση ακινησίας και να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας βάσει των μηνών που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημά του το ενδιαφέρον τον ιδιοκτητών ΙΧ είναι μεγάλο. Αν είχαν αποφασίσει να παρανομήσουν θα συνέχιζαν να το πράττουν χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα!
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης