
Τέλος καλό, όλα καλά: η Γαλλία με το 59% του Εμμανουέλ Μακρόν (85% στο Παρίσι, πρώτος και στα 900 εκλογικά τμήματα της Πόλης των Φώτων!) έδωσε ξανά μαθήματα δημοκρατικότητας και υπευθυνότητας όχι μόνο στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά σε όλον τον κόσμο – κυρίως σε Αμερικανούς και Βρετανούς σχολιαστές που δεν κοιτάνε το χάλι τους αλλά συνεχώς δίνουν μαθήματα σε Γάλλους και Γερμανούς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους «από τα άκρα» και την Ανατολή.
Είναι τουλάχιστον περίεργο οι διανοητικές ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου να μας προειδοποιούν συνεχώς ότι κινδυνεύουμε από τη λαϊκιστική Δεξιά ή Αριστερά ή τη Ρωσία, όταν στις ΗΠΑ κυβέρνησε ο Ντόναλντ Τραμπ -φίλος και θαυμαστής του Βλαδίμηρου Πούτιν- και στο ΗΒ κυβερνά ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατάφερε να αποσύρει τη χώρα τους από την Ένωση και να συμμετάσχει στην κατά της Κίνας AUKUS, αλλά η οποία για την ώρα τη Γαλλία και την Ευρώπη έχει βλάψει.
Οι σχολιαστές φέρονται σαν να ενστερνίζονται πλήρως τις αυτοκρατορικές επιδιώξεις των πολιτικών ηγεσιών των χωρών τους, αντιμετωπίζουν την Ευρώπη μέσα από τις διόπτρες αυτών των επιδιώξεων και θεωρούν ότι πρέπει να τις ενστερνιστούμε και εμείς.
Στη Γαλλία
Η σοφία του γαλλικού εκλογικού σώματος -για την οποία ανησυχήσαμε σοβαρά με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια- αποσόβησε τους κινδύνους για την Ευρώπη και μπορούμε για μεγάλο διάστημα να είμαστε ήσυχοι, δεδομένου ότι οι ήττες της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν-Λυκ Μελανσόν θα δημιουργήσουν και στα δύο ακραία στρατόπεδα την αναστάτωση που στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας αποκαλούν κομψά «εσωστρέφεια»: θα εμφανιστούν δεκάδες διάδοχοι να διεκδικήσουν τη θέση των δύο αποτυχημένων, που από την πλευρά τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψήφισαν ακραία κόμματα στον πρώτο γύρο και ότι η Λεπέν ξεπέρασε το 40%. Αλλά αν η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά δεν πείθουν και ωθούν τους ψηφοφόρους στα άκρα, από τα οποία απομακρύνονται μόνο όταν φθάσουν στο χείλος του γκρεμού, η ευθύνη δεν είναι του Εμμανουέλ Μακρόν αλλά δική τους.
Τέλος, η δημοψηφισματικού τύπου νίκη ηγετών χωρίς κόμμα, λόγω της ανάδυσης επικοινωνιακών συνθηκών που ευνοούν την κυριαρχία προσώπων και όχι κομμάτων, απαιτεί να διασφαλιστούν με τρόπο ισχυρότερο οι αρχές της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, διότι ο πειρασμός προς αυταρχικές, κυριαρχιστικές λύσεις θα είναι μεγάλος.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα