Δεν μιλά συχνά για τα οικονομικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά λόγω των συνθηκών τη Δευτέρα το έπραξε. Για να πανηγυρίσει, βέβαια! Για να αναλύσει οικονομικά στοιχεία και συγκυρίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας και να διακηρύξει πανηγυρικώς ότι (δήθεν) η κατάσταση στη ρωσική οικονομία ομαλοποιείται.
Η εξωτερική εξέλιξη στην οποία στάθηκε ο Ρώσος πρόεδρος είναι η ανάκαμψη της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι των άλλων νομισμάτων και δη του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Οι εσωτερικές συγκυρίες αφορούν την κατανάλωση.
Θα παρατηρούσε κανείς ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, ακόμα και σε δημοκρατικά καθεστώτα, ερμηνεύουν επιλεκτικά και κατά το δοκούν τις οικονομικές συγκυρίες, προβάλλοντας τα ευνοϊκά στοιχεία και προσπερνώντας τα αρνητικά.
Πολεμική «κανονικότητα»
Αλλά θα ήταν ακραία κωμικό, αν δεν ήταν βαθιά τραγικό, να πανηγυρίζει κάποιος για την πτώση της κατανάλωσης και την αποκλιμάκωση των τιμών των αγαθών δύο μήνες έπειτα από τις αγορές πανικού που έκαναν οι πολίτες μιας χώρας που ξεκινά έναν πόλεμο. Κωμικοτραγική είναι και η χρονική συγκυρία των πανηγυρισμών για «ομαλοποίηση της αγοράς» που έκανε ο Πούτιν μία ημέρα μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο υπουργός Eξωτερικών του προς τη Δύση για τη χρήση… πυρηνικών όπλων.
Εν προκειμένω, ο Πούτιν προσπάθησε την περασμένη Δευτέρα να ανεβάσει το ηθικό των ρώσων πολιτών διαβεβαιώνοντάς τους ότι η χώρα βρίσκεται σε «τροχιά σταθεροποίησης» έπειτα από το πλήγμα που υπέστη εξαιτίας των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση μετά την «εκδήλωση της στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός και η «ανθεκτικότητα»
«Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί, η άνοδος των τιμών σε εβδομαδιαία βάση έχει επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα και σε έναν αριθμό προϊόντων οι τιμές έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κυβερνητική συνάντηση με αντικείμενο την οικονομία.
Ο πρόεδρος μίλησε για «ανθεκτικότητα» της ρωσικής οικονομίας, την οποία απέδωσε σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στην «ευρωστία» του ρουβλίου, το οποίο έχει ανακάμψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, «με την ισοτιμία του να επιστρέφει σχεδόν στα προ κρίσεως επίπεδα». Δεύτερον, στη «ζήτηση από τους καταναλωτές», η οποία έχει υποχωρήσει από το «ανώτατο επίπεδο που είχε φθάσει στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου».
Βουτιά 40% και μετά στον αφρό
Ο Πούτιν αναφέρθηκε δηλαδή στο πρώτο διάστημα μετά τις 24 Φεβρουαρίου που εκδηλώθηκε η εισβολή και οι ρώσοι πολίτες άδειαζαν πανικόβλητοι τα ράφια των καταστημάτων φοβούμενοι ελλείψεις βασικών αγαθών και εκτίναξη των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων λόγω κατάρρευσης του εθνικού τους νομίσματος.
Προφανώς, δύο μήνες μετά οι αγορές πανικού περιορίστηκαν, αφού γέμισαν με μακαρόνια και χαρτιά υγείας τα ράφια στις κουζίνες των ρωσικών νοικοκυριών και άδειασαν τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου, πάντως, η αλήθεια είναι ότι έχει αποκατασταθεί και με το παραπάνω σε προπολεμικά επίπεδα.
Το ρωσικό νόμισμα ανέκαμψε από τη βουτιά της τάξεως του 40% που είχε κάνει έναντι του αμερικανικού χάρη στις θεαματικές αυξήσεις των επιτοκίων που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, στον έλεγχο των κεφαλαίων που εφάρμοσε η Μόσχα και στα αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ήταν το μοναδικό μεν αλλά ισχυρότατο στήριγμα της ρωσικής οικονομίας στο σύνολό της.
Παρεμπιπτόντως, στο θέμα των επιτοκίων ο Πούτιν ακολούθησε την εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική από εκείνη του φίλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis