Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι έτεροι ηγέτες του G7, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν. Στην virtual συζήτηση συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πραγματικά, μπορεί νωρίτερα τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. κατά τη νέα συνάντηση τους να μην κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για το περίφημο έκτο πακέτο των κυρώσεων που στρέφονται κυρίως κατά του ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο η Ομάδα των Επτά υλοποίησε την απειλή της πως θα σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της έναντι της Μόσχας στοχοποιώντας την μηχανή προπαγάνδας της, τον αμυντικό και πετρελαϊκό κλάδο, αλλά και τον κλάδο των υπηρεσιών.

Νέα μέτρα

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών της Ρωσίας, βάζει σε μαύρη λίστα 27 στελέχη της Gazprombank και ορίζει πως κάθε κράτος μέλος της Ομάδας συμφωνεί να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Επίσης απαγορεύει τις εξαγωτές τεχνολογίας και βιομηχανικού εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον αμυντικό κλάδο της Ρωσίας, βάζει μπλόκο στην παροχή συμβουλευτικών και διοικητικών υπηρεσιών προς τις ρωσικές εταιρείες, ενώ θέτει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε μια λίστα 2.600 Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών, μεταξύ τους αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Στοχοποιείται πρώτη φορά η Gazprombank

Από τη μακρά λίστα των νέων μέτρων την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόθεση της Δύσης να στοχοποιήσει για πρώτη φορά την Gazprombank, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, αλλά και μέσω αυτής να στρέψει για πρώτη φορά τα βέλη της κατά του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom.

Βέβαια, τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν κάποια απαγόρευση στις συναλλαγές με την τράπεζα ή το πάγωμα περιουσιακών της στοιχείων, κάτι που θα προκαλούσε πρόβλημα στην πληρωμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ευρώπη. Όμως, είναι σαφές πως συνιστά ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή, δεδομένου πως και το Κρεμλίνο από την πλευρά του απειλεί να κόψει τις ροές προς την Ευρώπη με την απαίτηση του οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.

«Βάλαμε κυρώσεις σε μερικά από τα κορυφαία στελέχη της Gazprombank, πρόκειται για άτομα που κάθονται στην κορυφή της… δεν θέλουμε να θεωρείται η Gazprombank ασφαλές καταφύγιο» υποστήριξε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τα μέτρα.

Επίθεση κατά της ρωσικής προπαγάνδας

Το G7 έστρεψε την προσοχή του και στην πάταξη της ρωσικής προπαγάνδας, κόβοντας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας έσοδα από διαφημίσεις, αλλά και πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό, όπως κάμερες και μικρόφωνα. Τα τρία μέσα που στοχοποιούνται είναι το Channel One, το Russia-1 και το NTV. Υπολογίζεται πως πέρυσι αμερικανικές εταιρείες αγόρασαν διαφημιστικό χρόνο στα εν λόγω κανάλια για την προβολή τους στην ρωσική αγορά ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Ειδικά τα μέτρα κατά της ρωσικής προπαγάνδας ερμηνεύονται ως απάντηση στην προκλητική φιέστα που ετοιμάζει το Κρεμλίνο αύριο, Δευτέρα, με αφορμή την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Οι παραδοσιακές εκδηλώσεις και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Μόσχα φέτος θα εμπλουτιστούν και η ομιλία του ίδιου του Πούτιν αναμένεται να έχει άκρως επιθετικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως