Ολοένα και πιο δύσκολο θα γίνεται για τις εταιρείες το να αγοράζουν και να πουλούν ρωσικό πετρέλαιο, ειδικά μετά και τις νέες κυρώσεις, προειδοποίησε η Vitol Group, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο ανεξάρτητος trader αργού.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ασιατικού τμήματος της Vitol Group, Μάικ Μιούλερ επεσήμανε πως ειδικά μετά και το νέο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα δρομολογηθούν μέσα στο μήνα, θα γίνει σχεδόν αδύνατη η υλοποίηση πληρωμών προς τους Ρώσους μέσα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και εταιρείες που εξακολουθούσαν να έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία, αγοράζοντας και πουλώντας ρωσικό πετρέλαιο, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια «νέα διαφορετική πραγματικότητα» στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Κατά τον ίδιο ήδη οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήτοι περίπου στα 7,5 εκατ. βαρέλια. Κι αυτό διότι είτε οι δυτικές εταιρείες γυρίζουν την πλάτη στις προμήθειες από την Ρωσία για επικοινωνιακούς λόγους είτε και λόγω των πρακτικών δυσκολιών που προκαλούν οι κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι άλλο. Η ίδια η Vitol, που έχει έδρα την Γενεύη και η οποία εμπορεύεται περίπου 7,6 εκατ. βαρέλια αργού και διυλισμένου πετρελαίου την ημέρα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως σκοπεύει να σταματήσει να κάνει συναλλαγές με ρωσικά προϊόντα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Πάντως, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες που θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Ρωσία, ανάμεσα τους η Κίνα και η Ινδία. Μάλιστα οι τελευταίες έχουν προχωρήσει και σε αυξήσεις στις εισαγωγές το τελευταίο δίμηνο, καθώς οι Ρώσοι προσπαθώντας να διασφαλίσουν εναλλακτικούς αγοραστές προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές. Ωστόσο αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουν να τελούν υπό την πίεση της Δύσης.

Για παράδειγμα η Γερμανία κάλεσε την Ινδία να συμμετέχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G7, τον ερχόμενο μήνα, ως ειδική καλεσμένη, με προφανή στόχο η ομάδα να ασκήσει πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή