Στη ζώνη των 860 μονάδων καθηλώθηκε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να ανακάμψει μετά από το εξαήμερο πτωτικό σερί και τις απώλειες που ξεπέρασαν το 7%, δεν κατάφερε να εκδηλώσει μια ισχυρή ανάκαμψη σε υψηλότερα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,19% στις 860,85 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεικτικό της νευρικότητας ήταν ότι σήμερα βρέθηκε από το +1,65% έως και το -1,20%.

Μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου και έντονη νευρικότητα, τελικά ο γενικός δείκτης, με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, αλλά όχι να δώσει το μήνυμα του αποφασιστικού τερματισμού του πτωτικού κύκλου που έχει αρχίσει από τα τέλη του Απριλίου. Έτσι, ο περίπατος… αποδείχθηκε δύσκολο εγχείρημα, όπως σχολίασε χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr.

Μάλιστα, το κλίμα επιδεινώθηκε αφότου έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονόμα άγγιξε διψήφια ποσοστά, ροκανίζοντας εισόδημα νοικοκυριών και προμήθειες επιχειρήσεων.

Η EBRD για την ελληνική οικονομία

Επίσης, όπως αναφέρει και η EBRD, η κατάσταση τώρα είναι ακόμη πιο ανησυχητική, με νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, οθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό. Και αυτό με τη σειρά του θα ροκανίσει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία παλεύει με την ανάκαμψη μετά από την πολυετή κρίση. Η εικόνα του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήσει και πάλι τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση, προφανώς στο μέτωπο των επιτοκίων, κάτι που φαίνεται και στην αύξηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 3,58%.

Τεχνικά τώρα, μετά την πλήρωση του στόχου των 858 μονάδων, ο γενικός δείκτης θα πρέπει να δοκιμάσει με επιτυχία την πρώτη αντίσταση στην περιοχή των 882-888, προκειμένου να αλλάξει προς το θετικότερο η ψυχολογία. Σήμερα, βοηθά και η εικόνα των ευρωαγορών, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί η ανοδική κίνηση για να μπορέσει το ΧΑΑ να σπάσει τον πτωτικό κύκλο που άρχισε στα τέλη του Απριλίου.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Σε επίπεδο τίτλων, Jumbo, Coca Cola και Σαράντης ξεχώρισαν με τα άνω του 3% κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Aegean, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Eurobank.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 4,14% και η ΓΕΚ Τέρνα 2,12%. Σημαντικές ήταν οι απώλειες σε Πειραιώς, Quest, Motor Oil και Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών