Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Emotet εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό που επηρεάζει το 6% των οργανισμών παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός αυτό, υπήρξε κίνηση για όλα τα άλλα κακόβουλα προγράμματα στη λίστα, όπως περιγράφεται στο Global Threat Index για τον Απρίλιο του 2022 που δημοσίευσε η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies.

Το Tofsee και το Nanocore βγήκαν και αντικαταστάθηκαν από το Formbook και το Lokibot, που είναι πλέον το δεύτερο και το έκτο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό αντίστοιχα.

Η «κορύφωση» του Emotet τον Μάρτιο

To ανώτερο σκορ του Emotet τον Μάρτιο (10%) οφειλόταν κυρίως σε συγκεκριμένες απάτες με θέμα το Πάσχα, αλλά η μείωση αυτού του μήνα θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί από την απόφαση της Microsoft να απενεργοποιήσει συγκεκριμένες μακροεντολές που σχετίζονται με αρχεία του Office, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το Emotet συνήθως παραδίδεται. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι το Emotet έχει μια νέα μέθοδο παράδοσης – χρησιμοποιώντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing που περιέχουν μια διεύθυνση URL του OneDrive.

Το Emotet έχει πολλές χρήσεις αφού καταφέρει να παρακάμψει τo security ενός μηχανήματος. Λόγω των εξελιγμένων τεχνικών διάδοσης και αφομοίωσης, το Emotet προσφέρει επίσης άλλα κακόβουλα προγράμματα σε κυβερνοεγκληματίες σε φόρουμ του σκοτεινού ιστού, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών trojans, ransomwares, botnets κ.λπ. Ως αποτέλεσμα, μόλις η Emotet βρει μια παραβίαση, οι συνέπειες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το ποιο κακόβουλο λογισμικό παραδόθηκε μετά την παραβίαση της παραβίασης.

Lokibot και Formbook

Σε άλλο σημείο του δείκτη, το Lokibot, ένα infostealer, επανήλθε στη λίστα στην έκτη θέση μετά από μια καμπάνια spam με μεγάλη απήχηση που παρέδωσε το κακόβουλο λογισμικό μέσω αρχείων xlsx που μοιάζουν με νόμιμα τιμολόγια. Αυτό, καθώς και η άνοδος του Formbook, είχαν αντίκτυπο στη θέση άλλων κακόβουλων προγραμμάτων, με το προηγμένο trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) AgentTesla, για παράδειγμα, να πέφτει στην τρίτη θέση από τη δεύτερη.

Στα τέλη Μαρτίου, εντοπίστηκαν κρίσιμες ευπάθειες στο Java Spring Framework, γνωστές ως Spring4Shell, και έκτοτε, πολυάριθμοι φορείς απειλών αξιοποίησαν την απειλή για να εξαπλώσουν το Mirai, το ένατο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό αυτού του μήνα.

Εκπαίδευση και Έρευνα στο στόχαστρο

Η CPR αποκάλυψε επίσης αυτό το μήνα ότι η Εκπαίδευση και η Έρευνα εξακολουθούν να αποτελούν τον πιο στοχευμένο κλάδο από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου παγκοσμίως. Η “Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” είναι η ευπάθεια με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, επηρεάζοντας το 46% των οργανισμών παγκοσμίως, ενώ ακολουθείται στενά από την “Apache Log4j Remote Code Execution”. Το “Apache Struts ParametersInterceptor ClassLoader Security Bypass” εκτοξεύεται στο δείκτη, καταλαμβάνοντας πλέον την τρίτη θέση με παγκόσμιο αντίκτυπο 45%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI