Έντονος είναι ο προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την υλοποίηση της εξαγγελίας για την κατάργηση με υπουργική απόφαση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου.

Από τότε, να θυμίσουμε, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός για την αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος με την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών. Με αυτήν την παρέμβαση θα προκύψει νέα μεσοσταθμική τιμή χονδρεμπορικής αγοράς, χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές της κιλοβατώρας προς τους οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας στις ανακοινώσεις που έκανε για το εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος ανήγγειλε και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πλαφόν. Δηλαδή σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου και από κει και πέρα ίσως και για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να εκδοθεί τέτοια απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και ανατροπές στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών προμήθειας ρεύματος.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, μπορεί με το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά να υποχωρήσουν οι τιμές ρεύματος, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι παύει και η προσαρμογή του σε νέες αυξήσεις που πιθανόν να σημειωθούν.

Οι ανατροπές

Σε ένα τέτοιο σενάριο, και ιδίως σε αυτό της απότομης και ακραίας ανατίμησης, οι πάροχοι χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν ανάλογα και με τα περιθώρια που θα επιτρέπει το πλαφόν και τις ονομαστικές χρεώσεις της κιλοβατώρας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ειδοποιούν με βάση τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας τους πελάτες τους 60 ημέρες πριν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Ένα επίσης ζήτημα που ανοίγει είναι κατά πόσο, με την επιβολή του πλαφόν και την αναστολή της ρήτρας θα είναι εφικτή η μετακίνηση των πελατών από εταιρεία σε εταιρεία παροχής ρεύματος χωρίς πέναλτι πρόωρης αποχώρησης.

Αναστάτωση επίσης προκαλείται και με τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που με την επιβολή πλαφόν και την αναστολή της ρήτρας να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε τέτοια προϊόντα που έχουν κλειδώσει για διάστημα ενός ή και δύο ετών. Κι αυτό καθώς με την επιβολή του πλαφόν θα θεωρείται ως πιο συμφέρουσα επιλογή η χρέωση με τις κυμαινόμενες χρεώσεις ρεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια