Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αυξάνονται οι αγοραστικές κινήσεις σε τίτλους που είτε έχουν υποχωρήσει πολύ είτε αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,7%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,27% στις 7.485 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,69% στις 14.059 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,75% στις 6.395 μονάδες.

Μπορεί οι αγορές να κάνουν μια μεγάλη διόρθωση, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ρευστότητα από τα χαρτοφυλάκια λείπει. Τουναντίον μάλιστα μετά από την πολυετή νομισματική χαλάρωση, κάτι που φαίνεται και στην επιλεκτικότητα πολλών αγοραστών σε τίτλους που είτε διόρθωσαν είτε υποχώρησαν χωρίς προφανή λόγο.

Βέβαια, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει βασικός άξονας για το κλίμα της αγοράς στην Ευρώπη, με τις μάχες να μαίνονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας. Η εστίαση είναι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal – το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στην ερειπωμένη πόλη Μαριούπολη.

Επίσης, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ανακοινώνουν τις προσπάθειές τους για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρωσία και στο πώς θα μπορούσε να αντιδράσει. Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει την οργή της για την ιδέα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επέκταση της συμμαχίας «είναι πρόβλημα». Ενώ η Ρωσία έχει δεσμευτεί για αντίποινα, είναι αβέβαιο πώς θα ενεργήσει.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 το πρώτο τρίμηνο, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός πίεσε τους μισθούς προς τα κάτω. Η ανεργία μειώθηκε στο 3,7% από το 3,8%, ενώ οι συνολικές αμοιβές στο α΄ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές